Rusia cere Ucrainei să elimine minele din Marea Neagră: 'Este crucial să curețe apele de coastă de mine'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 31-05-2022 20:32
Actualizat: 31-05-2022 21:49

Rusia va permite trecerea navelor de cereale dacă Ucraina va elimina minele din apele de coastă, afirmă ministrul rus de externe, potrivit CNN.

Forțele navale din Rusia vor permite trecerea navelor de cereale către Marea Mediterană dacă Ucraina va elimina minele din apele sale de coastă, a declarat marți ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Este crucial ca reprezentanții Ucrainei să curețe apele de coastă de mine. Dacă această problemă este rezolvată... atunci, în largul mării, forțele navale rusești vor asigura trecerea liberă a acestor nave spre Marea Mediterană și mai departe spre destinațiile lor", a spus Lavrov la o conferință de presă în timpul unei vizite în Bahrain, relatează Mediafax.

Demnitarul a continuat spunând că „tot ceea ce depinde de Rusia este garantat".

”Ţările occidentale, care au creat o tonă de probleme artificale prin închiderea porturilor lor navelor ruse, prin desfiinţarea lanţurilor logistice şi financiare, trebuie să se gândească derios la ceea ce contează cel mai mult”, îndeamnă şeful diplomaţiei ruse, care se referă la sancţiunile impse de Occident Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, informează News.ro.

”Fie că fac PR pe tema securităţii alimentare, fie că rezolvă această problemă prin măsuri concrete, mingea este în terenul lor”, subliniază Lavrov.

Invazia Rusiei în Ucraina a întrerupt livrările de cereale ucrainene, provocând o criză la nivel mondial.

Vineri, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că 22 de milioane de tone de cereale, reprezentând aproape jumătate din exportul de cereale al Ucrainei, sunt blocate din cauza blocadei Rusiei pe principalele rute de export prin Marea Neagră și Marea Azov.

Kremlinul a respins în repetate rânduri acuzațiile potrivit cărora ar fi blocat livrările de cereale din Ucraina și a acuzat Occidentul că a provocat criza.

Luni, președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan că Moscova va sprijini un export „fără obstacole" din porturile ucrainene.

Rusia este, de asemenea, pregătită să „exporte cantități semnificative de îngrășăminte și produse agricole" dacă sancțiunile impuse țării „vor fi ridicate", a adăugat Putin, potrivit documentelor publicate după discuția celor doi președinți.