Cum îți poți reduce riscul de cancer pulmonar

Autor: Radu Pop
Publicat: 31-05-2022 22:59

Cancerul pulmonar este un tip de cancer agresiv și reprezintă principala cauză de mortalitate prin cancer la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În 2020, în România, cancerul pulmonar a fost cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer la bărbați și a cauzat aproximativ unul din 5 decese prin cancer.

Cel mai mare risc de a dezvolta cancer pulmonar îl prezintă fumătorii. De altfel, fumatul este responsabil de nu mai puțin de 80% din decesele cauzate de cancerul pulmonar. Riscul unui astfel de diagnostic grav crește proporțional cu durata de timp în care o persoană a fumat sau a fost expusă la fumul de tutun și cu numărul de țigări consumate zilnic.

Cele mai multe cazuri de cancer pulmonar pot fi prevenite prin evitarea expunerii la principalii factori de risc. Astfel, primul pas este renunțarea la fumat. Fumul de tutun este încărcat de substanțe cancerigene și, odată inhalat, are un impact aproape imediat asupra țesutului pulmonar. Cu cât expunerea este mai mare, cu atât funcțiile celulare vor fi mai afectate, iar în timp probabilitatea de apariție a cancerului pulmonar crește. Și așa-numitul „fumat la mâna a doua”, adică fumatul pasiv, trebuie evitat pe cât posibil, fiind un factor de risc importat în dezvoltarea cancerului pulmonar.

Alte măsuri importante pentru prevenirea cancerului pulmonar includ adoptarea unui stil de viață sănătos, efectuarea de exerciții fizice moderate în mod regulat, evitarea expunerii la poluarea atmosferică și de mediu, a expunerii la unele substanțe cunoscute ca fiind cancerigene (arsenic, crom, nichel, cadmiu) și efectuarea de controale medicale periodice.

Screeningul cancerului pulmonar are un rol important în depistarea timpurie a bolii și se realizează prin examenul CT pulmonar. Acesta poate fi indicat anual la persoanele care prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer pulmonar (fumători sau foști fumători). Screeningul este recomandat și persoanelor care au avut sau au în familie cazuri de cancer pulmonar.

Momentul prezentării la medic este extrem de important, deoarece diagnosticarea la timp crește considerabil șansele de vindecare. Tratamentul cancerului pulmonar se stabilește în funcție de stadiul afecțiunii, de starea generală de sănătate a pacientului și ținând cont de preferințele acestuia. În unele cazuri, se poate apela la tratamentul chirurgical, chimioterapie, radioterapie, terapie țintită sau la o combinație între aceste tipuri de tratament. În alte situații, se poate recurge la radioterapie sau chimioterapie.

La Spitalul Clinic Sanador pacienții pot beneficia de screening, diagnostic și tratament al cancerului pulmonar la cele mai înalte standarde. Specialiștii în chirurgie toracică de la SANADOR se concentrează pe fiecare caz în parte și colaborează strâns cu medicii oncologi, radioterapeuți, radiologi, pneumologi și anatomopatologi în vederea obținerii celor mai bune rezultate terapeutice.

Dacă te-ai gândit să renunți la fumat, orice zi e potrivită pentru această decizie. Astăzi poate mai mult decât în alte zile, deoarece sărbătorim Ziua Mondială fără Tutun. Renunțarea la fumat are beneficii la orice vârstă, de la câștigarea mai multor ani în speranța de viață, la creșterea calității acesteia și la evitarea unor riscuri grave pentru sănătate, precum accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic.