Erdogan intră puternic cu armata în Siria: soldații 'sultanului' vizează 30 de km adâncime de granița Turciei

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 01-06-2022 18:27
Actualizat: 01-06-2022 19:29

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri o nouă operațiune antiteroristă în nordul Siriei, informează Anadolu.

"Începe o nouă fază a formării în Siria a zonei de securitate la 30 km adâncime de granița cu Turcia. Îi eliminăm pe Tal Rifat și Manbij de teroriști", a spus Erdogan.

Potrivit acestuia, atunci alte zone de frontieră cu Turcia vor fi „curățate” de militanți.

Anterior, Erdogan a anunțat planurile forțelor armate turce de a lansa operațiuni antiteroriste la frontierele țării. Potrivit presei, operațiunile au fost planificate să se desfășoare în patru regiuni din Siria.

Erdogan a declarat că, în condițiile în care SUA și Rusia nu și-au respectat angajamentele de a oferi o astfel de zonă sigură în regiunea de frontieră, Turcia este pregătită să organizeze o operațiune pentru a proteja națiunea și localnicii din nordul Siriei de amenințarea teroristă PKK.

În campania sa teroristă de peste 35 de ani împotriva Turciei, PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) - inclusă pe lista organizațiilor teroriste de către Turcie, SUA și UE - a fost responsabilă pentru moartea a peste 40.000 de persoane. YPG/PYD este ramura siriană a PKK.