Acord între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan: Turcia va ajuta la deminarea porturilor Ucrainei

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 01-06-2022 23:11

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au convenit că Ankara va încerca să ajute la curățarea minelor din porturile ucrainene, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o conferință de presă, după o vizită în Arabia Saudită, scrie TASS.

„În urma conversației (președintele rus Vladimir Putin) cu (președintele turc Recep Tayyip) Erdogan, s-a ajuns la un acord ca colegii turci să încerce să ajute la organizarea deminării porturilor ucrainene pentru a elibera navele de fapt”, a spus Lavrov.

Șeful Ministerului rus de Externe a subliniat că operațiunea de deminare ar trebui să aibă loc fără nicio încercare de a întări potențialul militar al Ucrainei și de a deteriora Rusia.

Putin și Erdogan au discutat despre situația din Ucraina într-o conversație telefonică din 30 mai, punând accent pe asigurarea unei navigații sigure în Marea Neagră și Azov și eliminarea amenințării minelor din apele lor.

Lavrov a menționat că criza alimentară din lume a avut loc cu mult înainte de începerea unei operațiuni militare speciale în Ucraina. El a adăugat că situația actuală a exacerbat problema, iar sancțiunile occidentale au devenit unul dintre motivele cheie ale întreruperii aprovizionării cu alimente, ceea ce a exacerbat criza.