Regina Elisabeta a II-a, sărbătorită în Australia, în timp ce noul guvern vorbeşte despre o ipotetică tranziţie la republică

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 02-06-2022 15:27

Australia şi-a luminat joi cele mai emblematice clădiri în violet pentru a sărbători Jubileul de Platină al Elisabetei a II-a, în timp ce noul guvern australian încearcă să deschidă un dialog despre o ipotetică tranziţie la republică în această ţară, al cărei şef de stat este monarhul britanic, informează EFE.

Începând de joi şi până pe 5 iunie, podurile Sydney Harbour Bridge şi Brisbane City Bridge, Parlamentul din Canberra şi alte 77 de clădiri din întreaga ţară se vor ilumina în violet pentru a onora cel de-al 70-lea an de domnie a Elisabetei a II-a, şefa Commonwealth, din care face parte şi Australia, potrivit Agerpres.

Noul prim-ministru ales al Australiei, laburistul Anthony Albanese, urma să aprindă un far la Canberra, în cadrul unei ceremonii oficiale de aniversare a urcării pe tron a Elisabetei a II-a la 6 februarie 1952, în urma decesului tatălui său, regele George al VI-lea.

Guvernul australian a decis, de asemenea, să redenumească mica insulă Aspen din lacul artificial Canberra în onoarea Elisabetei a II-a, în vârstă de 96 de ani, şi va comemora cele şaisprezece vizite pe care monarhul le-a făcut în această ţară oceanică, a anunţat joi biroul premierului într-un comunicat.

''Australia va onora şi va aduce un omagiu dedicării şi serviciilor remarcabile ale Majestăţii Sale Regina în timpul sărbătorilor oficiale ale Jubileului de Platină'', a declarat Albanese, al cărui partid a câştigat alegerile generale din 21 mai.

Premierul, care înainte de a ajunge la putere a declarat că doreşte ca Australia să nu mai fie o monarhie constituţională, a creat săptămâna aceasta postul de asistent ministerial pentru republică în cadrul echipei sale executive pentru a gestiona o ipotetică tranziţie.

''Suntem o naţiune independentă. Avem propria noastră identitate şi cultură. Suntem o putere economică în Asia-Pacific şi cred că este timpul să începem din nou o discuţie serioasă despre ce va urma pentru Australia atunci când regina Elisabeta îşi va încheia domnia'', a declarat joi asistentul pentru republică, Matt Thistlethwaite, potrivit ABC.

În 1999, aproximativ 55% dintre australieni au votat împotriva transformării ţării în republică şi au optat pentru păstrarea monarhiei constituţionale, în cadrul unui referendum iniţiat de premierul de atunci, conservatorul John Howard.