Ce este terapia cu câmp magnetic și în ce afecțiuni se folosește

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 03-06-2022 12:53

Magnetoterapia sau terapia cu câmp magnetic este folosită în tratamentul unor afecțiuni inflamatorii și pentru reducerea durerii produse de aceste inflamații. Prin magnetoterapie, pot fi tratate o multitudine de afecțiuni, precum:

  • Reumatism cronic degenerativ (poliartroze, spondiloze, gonartroza sau coxartroza), reumatism abarticular (tendinite, tenosinovite, bursite, miozite, fibrozite), reumatism inflamator cronic (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, sindromul Reiter, artropatia psoriazică, artropatiile enteropatice)
  • Plăgi, contuzii, hematoame musculare, entorse, sechele după fracturi, după rupturi musculare sau ale tendoanelor
  • Afecțiuni neuropsihice – nevroze și distonii neurovegetative, afecțiuni organice ale sistemului nervos (sindrom spastic, hemiplegii, Parkinson, paraplegii, sindroame excitomotoare, infirmitate motorie)
  • Boli vasculare periferice funcționale (sindrom Raynaud, acrocianoza), bolile vasculare periferice organice (trombangeita obliteranta, arteroscleroza obliterantă și arteriopatia), ateroscleroza cerebrală, hipertensiune arterială
  • Boli respiratorii – astmul bronșic, bronșita cronică astmatiformă, traheobronșita spastică, astmul nevrotic
  • Afecțiuni digestive – ulcer gastroduodenal, gastrite cronice, enterocolopatia cronică nespecifică, sindrom de colon iritabil, dischinezii biliare
  • Boli endocrine – diabet zaharat insulin-independent
  • Afecțiuni ginecologice – dismenoree funcțională, tulburări menstruale funcționale, anexite cronice și cervicite cronice nespecifice, tulburări de menopauză.

Magnetoterapia este o metodă non-invazivă și, prin urmare, nedureroasă. Acționează asupra diferitelor părți ale corpului, prin emiterea unui  câmp magnetic pulsatil sau static, generat de curenți de joasă frecvență (50 sau 100 Hz).

Câmpul magnetic creat de gagneții cu care este dotat echipamentul medical îmbunătățește funcția sistemului imunitar și astfel crește capacitate organismului de vindecare.

Magnetoterapia scade inflamațiile articulare, scade contracturile musculare, ameliorând durerea. Crește mobilitatea articulațiilor și îmbunătățește permeabilitatea celulară și vasculară, activează circulația sanguină și crește rezistența la stimulul dureros.

Echipamentul se folosește frecvent în recuperare medicală, urmare a unor intervenții chirurgicale, după anumite traumatisme, dar poate fi folosit și pentru efectul său de stimulare generală. Dispozitivul se găsește în dotarea Spitalului Sfântul Sava, care  este un centru medical multidisciplinar, specializat în recuperare medicală și îngrijiri paliative.

Spitalul a fost dat în folosință  în urmă cu 4 ani și are o echipă formată din 180 de medici, asistenți medicali, specialiști în kineto și fizioterapie, infirmieri, care deservesc 118 paturi avizate de Ministerul Sănătății. Terapiile se realizează în regim de internare, în condiții similare unui hotel de 4*.

Recuperarea medicală specializată vizează pacienții care au suferit orice tip de intervenție chirurgicală, inclusiv neurologică, după accidente vascular-cerebrale, traumatisme ale coloanei vertebrale, accidente de muncă sau casnice, toate tipurile de afecțiuni ortopedice, scleroze multiple, artroze etc. Spitalul Sfântul Sava deține echipamente pentru recuperare pulmonară post-Covid sau pentru pacienții care înregistrează remanențe după anestezii, în urma unor intervenții chirurgicale.

Cei 40 de fizioterapeuți și kinetoterapeuți aplică terapiile fără întrerupere în zilele de sărbători legale, astfel tratamentul continuu având un efect benefic în timp mai scurt.

Spitalul pentru Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative Sfântul Sava are peste 70 de echipamente medicale de fizioterapie, kinetoterapie, de investigații și monitorizare medicale, de ultimă generație, unele dintre ele aduse în premieră în România sau care se găsesc în doar câteva alte spitale din țară. Deține una dintre cele mai mari săli de fizioterapie din țară, dotată cu echipamente inovative, care își dovedesc eficiența mai ales în recuperarea medicală după AVC, afecțiune considerată cel mai adesea fără șanse de recuperare.

Spitalul Sfântul Sava de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative din Pantelimon (Ilfov) asigură asistență medicală și monitorizare 24/7 bolnavilor oncologici, în saloane cu 2 sau 3 paturi.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

http://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/