Încotro se îndreaptă războiul din Ucraina? Cinci scenarii posibile, potrivit unei analize BBC

Autor: F. P.
Publicat: 04-06-2022 21:12
Actualizat: 04-06-2022 21:17

Războaiele au un flux și un reflux. Invazia lui Vladimir Putin în Ucraina nu face excepție. Primele temeri privind o cucerire rapidă au fost urmate de retragerea rusească și de rezistența ucraineană. Aceasta a fost acum întâmpinată de o ofensivă rusă mai concentrată în est. Dar, după 100 de zile, unde ar putea merge acest război în continuare? O analiză realizată de BBC prezintă cinci scenarii potențiale - ele nu se exclud reciproc, dar toate se încadrează în limitele plauzibilității.

1: Război de uzură

Războiul ar putea continua timp de luni - dacă nu ani - în timp ce forțele rusești și ucrainene se macină reciproc.

Direcția războiului se schimbă pe măsură ce ambele părți obțin câștiguri și pierderi. Niciuna dintre părți nu este dispusă să renunțe. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că poate avea de câștigat dacă dă dovadă de răbdare strategică, mizând pe faptul că țările occidentale vor suferi de „oboseala Ucrainei” și se vor concentra mai mult pe crizele lor economice și pe amenințarea din partea Chinei.

Occidentul, însă, dă dovadă de hotărâre și continuă să aprovizioneze Ucraina cu arme. Se stabilesc linii de front semipermanente. În mod constant, războiul devine un conflict înghețat, un „război pentru totdeauna”.

Mick Ryan, un general australian în retragere și cercetător militar, spune: „Există puține perspective de victorie operațională sau strategică zdrobitoare pentru ambele părți pe termen scurt. Niciunul dintre beligeranți nu a demonstrat capacitatea de a da o lovitură decisivă din punct de vedere strategic.”

2: Putin anunță încetarea focului

Ce s-ar întâmpla dacă președintele Putin ar surprinde lumea cu o încetare unilaterală a focului? Și-ar putea băga în buzunar câștigurile teritoriale și ar putea declara „victoria”.

El ar putea pretinde că „operațiunea sa militară” a fost finalizată: Separatiștii susținuți de Rusia în Donbas sunt protejați; un coridor terestru către Crimeea a fost stabilit. Ar putea apoi să caute să se situeze într-o poziție de superioritate morală, exercitând presiuni asupra Ucrainei pentru a înceta lupta.

„Aceasta este o stratagemă care ar putea fi folosită de Rusia în orice moment, dacă vrea să capitalizeze presiunea europeană asupra Ucrainei pentru a se preda și a ceda teritoriu în schimbul unei păci fictive”, spune Keir Giles, expert în Rusia la think tank-ul Chatham House.

Argumentele se aud deja la Paris, Berlin și Roma: nu este nevoie să prelungim războiul, este timpul să punem capăt durerii economice globale, să facem presiuni pentru o încetare a focului.

Acest lucru, însă, ar fi combătut de SUA, Marea Britanie și de o mare parte din Europa de Est, unde factorii de decizie politică consideră că invazia Rusiei trebuie să eșueze, de dragul Ucrainei și al ordinii internaționale.

Așadar, o încetare unilaterală a focului din partea Rusiei ar putea schimba povestea, dar nu ar pune capăt luptelor.

3: Impasul de pe câmpul de luptă

Ce se întâmplă dacă atât Ucraina, cât și Rusia ajung la concluzia că nu pot obține mai mult din punct de vedere militar și intră în discuții pentru un acord politic?

Armatele lor sunt epuizate, rămânând fără forță de muncă și fără muniții. Prețul în sânge și bani nu mai justifică continuarea luptelor. Pierderile militare și economice ale Rusiei nu sunt sustenabile. Poporul ucrainean s-a săturat de război, nefiind dispus să riște mai multe vieți pentru o victorie veșnic evazivă.

Ce se va întâmpla dacă liderii de la Kiev - care nu mai au încredere în sprijinul continuu al Occidentului - vor decide că a sosit momentul să discute? Președintele SUA, Joe Biden, recunoaște deschis că obiectivul Americii este ca Ucraina să fie „în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor”.

Dar s-ar putea să nu se ajungă la un impas pe câmpul de luptă timp de multe luni, iar orice acord politic ar fi dificil, nu în ultimul rând din cauza neîncrederii Ucrainei în Rusia. Un acord de pace ar putea să nu reziste și ar putea fi urmat de noi lupte.

4: O „victorie” pentru Ucraina

Ar putea Ucraina să obțină ceva apropiat de o victorie? Ar putea Ucraina să forțeze trupele rusești să se retragă acolo unde se aflau înainte de invazie?

„Ucraina va câștiga cu siguranță acest război”, a declarat săptămâna aceasta președintele țării, Volodimir Zelenski, la televiziunea olandeză.

Ce se întâmplă dacă Rusia nu reușește să cucerească tot Donbasul și suferă mai multe pierderi? Sancțiunile occidentale lovesc în mașina de război a Rusiei. Ucraina face contraatacuri, folosind noile sale rachete cu rază lungă de acțiune, recucerind teritorii unde liniile de aprovizionare rusești sunt întinse. Ucraina își transformă armata dintr-o forță defensivă într-o forță ofensivă.

Acest scenariu este suficient de plauzibil pentru ca factorii de decizie politică să se îngrijoreze deja de consecințele sale. Dacă Putin s-ar confrunta cu o înfrângere, ar putea escalada, folosind potențial fie arme chimice, fie arme nucleare?

Istoricul Niall Ferguson a declarat recent la un seminar la Kings College, Londra: „Mi se pare puțin probabil ca Putin să accepte o înfrângere militară convențională atunci când are o opțiune nucleară.”

5: O „victorie” pentru Rusia

Și cum rămâne cu o posibilă „victorie” a Rusiei?

Oficialii occidentali subliniază că Rusia, în ciuda primelor eșecuri, încă intenționează să cucerească capitala Kiev și să subjuge o mare parte din Ucraina. „Aceste obiective maximaliste rămân în vigoare”, a declarat un oficial.

Rusia ar putea capitaliza pe baza câștigurilor sale din Donbas, eliberând forțe pentru a le folosi în altă parte, poate chiar vizând din nou Kievul. Greutatea pură a numărului de soldați ruși vine în ajutor. Forțele ucrainene continuă să sufere.

Președintele Zelenski recunoaște deja că până la 100 de soldați ucraineni mor și alți 500 sunt răniți în fiecare zi.

Poporul ucrainean ar putea fi divizat, unii dorind să lupte în continuare, iar alții să ceară pacea. Unele țări occidentale ar putea obosi să mai sprijine Ucraina. Dar, în egală măsură, dacă ar crede că Rusia câștigă, altele ar putea dori o escaladare.

Un diplomat occidental a spus în privat pentru BBC că Occidentul ar trebui să testeze o armă nucleară în Pacific ca avertisment pentru Rusia.

Viitorul acestui război nu este încă scris.