O controversată statuie a lui Zinedine Zidane va fi reinstalată într-un muzeu din Qatar

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 06-06-2022 20:31

Qatar intenţionează să reinstaleze într-un muzeu o sculptură care imortalizează lovitura cu capul a jucătorului de fotbal franco-algerian Zinedine Zidane din finala Campionatului Mondial din 2006, monument îndepărtat în 2013 în contextul unui val de controverse, a declarat luni directorul Qatar Museums, potrivit Reuters.

Statuia din bronz, cu o înălţime de cinci metri şi intitulată ''Coup de tęte'', a fost înlăturată la doar câteva zile de la inaugurare după ce cetăţeni din această ţară musulmană conservatoare au criticat-o pentru promovarea idolatriei, iar alte voci au susţinut că încurajează violenţa, potrivit Agerpres.ro.

''Evoluţia se întâmplă în societăţi. E nevoie de timp, iar la început, oamenii pot fi critici, dar apoi înţeleg şi se obişnuiesc'', a spus directoarea Qatar Museums, Sheikha al-Mayassa al-Thani, sora emirului Qatarului.

Ea a precizat că locul iniţial, situat pe faleză, nu era ''potrivit'', iar monumentul va fi mutat la un nou muzeu dedicat sportului din Doha, care va găzdui la finalul acestui an Cupa Mondială.

Unii conservatori musulmani sunt de părere că reprezentările artistice ale formelor corpului uman ar trebui interzise pentru a evita idolatria. Deşi în multe ţări musulmane există statui în spaţii publice, astfel de monumente sunt mai rar întâlnite în statele din Golful Persic.

Sculptura, realizată de artistul francez de origine algeriană Adel Abdessemed, reprezintă un moment din prelungirile finalei Cupei Mondiale din 2006, când Zidane i-a aplicat o lovitură cu capul lui Marco Materazzi. Zidane a fost eliminat, iar Italia a învins Franţa după penalty-uri.

Al-Mayassa le-a spus reporterilor că scopul expunerii statuii este de a promova discuţia despre ''stresul cu care se confruntă sportivii... şi importanţa abordării problemelor de sănătate mintală''.

''Zidane este un prieten important al Qatarului. Şi este un model grozav pentru lumea arabă'', a spus ea. ''Arta, ca orice altceva, este o chestiune de gusturi. Scopul nostru este de a responsabiliza oamenii''.

Sculptura nu a fost singura care a stârnit controverse în Doha. O serie de 14 sculpturi gigantice din bronz care reprezintă fenomenul gestaţiei, dezvelită în apropierea unei maternităţi în 2013, a fost apoi ascunsă în spatele unor panouri din lemn înainte de a fi înlăturată în 2018.