Rusia sfidează întreaga lume: plângere la FIFA împotriva Ucrainei

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 07-06-2022 15:36
Actualizat: 07-06-2022 16:43

Federația de Fotbal din Rusia (RFU) a depus o plângere la FIFA cu privire la tricourile purtate de Ucraina la meciul de duminică, pierdut de Ucraina în fața Țării Galilor, în finala play-off-ului de calificare la Cupa Mondială, în legătură cu includerea Crimeei pe harta cu granițele țării.

Regiunea Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, deși statutul său este contestat, majoritatea comunității internaționale considerând-o în continuare parte a Ucrainei, informează Mediafax.

În martie 2014, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a votat în favoarea unei rezoluții care a recunoscut ca nevalabil rezultatul contestat al unui referendum și a cerut statelor să nu recunoască schimbările în statutul regiunii Crimeea.

La scurt timp după adoptarea rezoluției, Rusia a anexat în mod oficial Republica Crimeea și orașul federal Sevastopol, unde deține jurisdicție de facto.

Acest lucru a determinat impunerea de sancțiuni din partea unor națiuni, inclusiv a Statelor Unite și a Canadei, precum și măsuri colective din partea Uniunii Europene.

Ucraina a avut duminică șansa de a obține ultimul loc european pentru Qatar 2022, dar a fost învinsă cu 1-0 în Țara Galilor, după un autogol al lui Andriy Yarmolenko.

Tricourile purtate de oaspeți au provocat o plângere din partea RFU către organismul de conducere mondial FIFA.

„Federația Rusă de Fotbal a trimis un protest către FIFA în legătură cu încălcarea regulilor de organizare de către Federația Ucraineană de Fotbal, și anume, afișarea pe echipamentul echipei naționale a imaginii Crimeei ca parte a Ucrainei", a declarat RFU într-o declarație raportată de agenția oficială de știri de stat din Rusia, TASS, citată de insidethegames.biz.

„În plus, un alt protest a fost exprimat cu privire la declarațiile individuale ale reprezentanților ucraineni împotriva cetățenilor Rusiei".

Versiunea galbenă a tricourilor a fost purtată în timpul victoriei Ucrainei în semifinala de baraj cu 3-1 în Scoția, miercuri (1 iunie), primul meci de fotbal oficial al echipei naționale masculine de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă pe 24 februarie.

Președintele de onoare al RFU, Viaceslav Koloskov, fost vicepreședinte FIFA și membru de onoare al UEFA, a apărat decizia de a depune un protest motivat de rezultatul referendumului din 2014, din Crimeea.

„Un protest este necesar, deoarece, după referendum, Crimeea și Sevastopol sunt teritoriul Federației Ruse, iar dacă teritoriul Federației Ruse este reprezentat pe echipamentul unei alte țări, atunci, în consecință, trebuia să trimitem un astfel de protest", a declarat Koloskov pentru TASS.

Președintele Uniunii de Fotbal din Crimeea, Serghei Borodkin, a reacționat la acest rezultat sugerând că „politica ar trebui exclusă din sport", după cum a relatat TASS.

Tensiunile au fost mari între Ucraina și Rusia de la anexare, iar RFU s-a plâns, de asemenea, la UEFA înainte de Campionatul European masculin de anul trecut, din cauza includerii peninsulei Crimeea pe tricourile ucrainene pentru turneu.

Asociației ucrainene de fotbal (UAF) nu i s-a cerut să modifice granițele reprezentate pe tricourile lor, deși i s-a ordonat să elimine o frază de pe guler pe care scria "Glorie eroilor", din cauza „semnificației istorice și militariste" a acesteia.

Rusiei i s-a interzis să participe la competițiile FIFA și UEFA, punând capăt speranțelor sale de calificare la Cupa Mondială din acest an din Qatar.

Rusia a organizat ultima ediție a turneului masculin în 2018, după ce a primit în mod controversat drepturile de organizare în 2010.

Ucraina a ajuns în sferturile de finală la Euro 2020, dar singura sa apariție la Cupa Mondială ca națiune independentă a avut loc în 2006.

Președintele UAF, Andriy Pavelko, a dezvăluit că ligile interne de fotbal din Ucraina vor fi reluate în luna august, în urma aprobării din partea președintelui țării, Volodymyr Zelenskyy.

Țara Galilor va face parte din Grupa B, alături de Anglia, Iran și SUA, la Qatar 2022, care se va desfășura între 21 noiembrie și 18 decembrie.