Doi solicitanţi de azil afgani în vârstă de 18 ani au fost condamnaţi pentru incendierea taberei Moria din Grecia

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 07-06-2022 19:25

Doi solicitanţi de azil afgani în vârstă de 18 ani, găsiţi vinovaţi că au dat foc taberei de migranţi Moria în septembrie 2020, au fost condamnaţi marţi la 4 ani de închisoare de către Curtea de apel pentru minori de pe insula Lesbos, transmite AFP.

Cei doi migranţi, minori la momentul faptelor, fuseseră condamnaţi în primă instanţă la 5 ani de închisoare în martie 2021, dar pedeapsa le-a fost redusă pentru bună purtare, potrivit Agerpres.ro.

La finalul şedinţei, avocata lor Vicky Angelidou a fost de părere că pedeapsa 'ar fi putut fi redusă la jumătate', având în vedere 'lipsa flagrantă de probe credibile prezentate împotriva lor'. Într-o declaraţie pentru AFP, ea a regretat faptul că nu a fost reţinută nicio circumstanţă atenuantă dată fiind vârsta lor tânără.

În iunie 2021, alţi patru refugiaţi afgani au fost condamnaţi la 10 ani de închisoare de un tribunal de pe insula Chios, pentru implicare în incendierea tabarei.

Tabăra Moria de pe insula Lesbos a fost în întregime distrusă de flăcări în două incendii succesive, pe 8 şi 9 septembrie 2020. Aproape 13.000 migranţi au rămas fără adăpost, fiind relocaţi într-o nouă tabără construită în grabă.

În momentul incendiului, situaţia era explozivă în tabăra suprapopulată, unde migranţii trăiau în condiţii de igienă deplorabile şi erau supuşi de multe luni unei izolări stricte din cauza pandemiei de COVID-19.

La câteva zile după incendiu, autorităţile au arestat mai mulţi solicitanţi de azil afgani, suspectaţi că au declanşat focul pentru a protesta faţă de carantina impusă unor migranţi pozitivi la coronavirus.

Cei doi tineri afgani condamnaţi marţi vor fi încarceraţi în închisoarea Avlona de lângă Atena, într-un centru de detenţie pentru minori, unde se află din 19 septembrie 2020.