Rusia pe buzele lui Vasile Dîncu. Ce va cere concret la Summitul NATO de la Madrid

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 09-06-2022 15:36
Actualizat: 09-06-2022 18:25

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, joi, România va cere la Summitul NATO de la Madrid considerarea Rusiei ca fiind un agresor, care periclitează securitatea şi siguranţa euroatlantică, şi considerarea Mării Negre ca fiind o zonă de pericol pentru care este nevoie de o atenţie specială.

Ministrul Apărării a fost întrebat de jurnalişti ce va cere concret la Summit-ul NATO din 29 iunie, de la Madrid, pentru întărirea securităţii la Marea Neagră, Vasile Dîncu spunând nu va fi doar "proiectul României" şi că se discută inclusiv la Summit-ul Formatului Bucureşti 9 (B9), de săptămâna aceasta, despre ceea ce se va propune acolo.

"Cele mai importante lucruri pe care le cerem acolo sunt considerarea Rusiei ca fiind un agresor, în acest moment, care periclitează securitatea şi siguranţa euroatlantică, asta este un lucru care este foarte important, considerarea Mării Negre ca fiind o zonă de pericol, este nevoie pentru asta de o atenţie specială din partea securităţii NATO, prezenţă înaintată şi permanentă pe flancul estic a bazelor NATO a 'battle group-urilor', sau ridicarea acestora la nivel de brigadă, este una din opţiunile noastre care se discută în acest moment. Şi, sigur, elemente care ţin de apărarea colectivă pe flancul estic. Considerăm că este un 'continuum' între Marea Baltică şi Marea Neagră care trebuie luat în considerare ca fiind de egală importanţă. Nu este mai important Nordul decât Sudul şi nici Sudul decât Nordul", a declarat Vasile Dîncu, conform AGERPRES.

Ministrul a mai fost întrebat dacă Turcia va trimite militari la Cincu, Dîncu precizând că acest lucru este o chestiune care ţine de naţiunea-cadru, respectiv în acest caz de Franţa, cea care negociază cu partenerii, cu cei care vin la "battle group-ul" respectiv.

"Noi, sigur, că şi noi participăm alături de Franţa la negocieri, încercăm şi noi să oferim condiţiile cele mai bune, dar, până la urmă, sperăm că va fi o decizie comună între Franţa şi Turcia ca să participe militarii turci la ..., pentru că avem şi relaţii foarte bune cu Turcia, noi, din punct de vedere militar şi din punct de vedere politic. România şi Turcia au relaţii foarte bune, economice foarte bune, deci sper că vom întregi, să spunem, această colaborare", a conchis ministrul Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naţionale a participat joi, la Alba Iulia, la festivitatea de încheiere a anului şcolar la Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul".