Un sistem de ventilare mecanică, în valoare de 13,3 milioane de lei, va fi adus la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 09-06-2022 16:21

Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca va fi dotat cu un sistem de ventilare mecanică, filtrare şi tratare a aerului, în valoare de peste 13,3 milioane de lei, finanţat din fonduri europene, a informat, joi, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.

"Un nou pas pentru creşterea siguranţei pacienţilor Spitalului de Boli Infecţioase. Consiliul Judeţean Cluj a publicat în S.E.A.P. (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) anunţul privind achiziţionarea serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru amenajarea unui sistem de ventilare mecanică, filtrare şi tratare a aerului în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, unitate sanitară aflată în subordinea forului administrativ judeţean. Cu o valoare estimată de 13.317.610 lei, lucrările vor avea loc în cadrul proiectului cu finanţare europeană (SMIS 151588) câştigat de Consiliul Judeţean şi care vizează 'Creşterea siguranţei pacienţilor spitalelor din municipiul Cluj-Napoca ce utilizează fluide medicale'", se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.

Potrivit sursei citate, conceptul sistemului este unul nou, care se diferenţiază de alte sisteme de ventilaţie şi tratare a aerului prin automatizarea acestuia la cerinţele spitalului, în special cele referitoare la monitorizarea oxigenului din interiorul secţiilor şi implicit a saloanelor, astfel încât, în cazul detecţiei unui nivel crescut de oxigen, raportat la volumul de aer dintr-o încăpere, sistemul va fi capabil de evacuarea acestui aer.

"Lucrurile evoluează bine în ceea ce priveşte acest proiect european de importanţă majoră. Dorinţa noastră este aceea de a contribui atât la organizarea şi funcţionarea instituţiei medicale în condiţii de maximă siguranţă, cât şi la îmbunătăţirea calităţii mediului spitalicesc şi a aerului pe care îl respiră pacienţii şi personalul medical", a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, citat în comunicatul menţionat.