Scandal cu privire la alimentele modificate genetic: Scoţia se opune schimbărilor propuse de Anglia

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 13-06-2022 07:36
Actualizat: 13-06-2022 16:24

Guvernul britanic a introdus un proiect de lege privind tehnologia genetică care ar urma să stabilească reguli diferite faţă de cele din UE după Brexit. Acesta le-a cerut miniştrilor de la Holyrood să ia în considerare cultivarea culturilor modificate genetic în Scoția.

Ministrul mediului, Mairi McAllan, le-a scris secretarului britanic pentru mediu George Eustice şi secretarului scoţian Alister Jack, spunând că Scoţia nu va face aceleaşi schimbări ca Anglia dacă proiectul de lege va fi adoptat.

În conformitate cu legea britanică privind piaţa internă, orice lucru aprobat pentru vânzare într-o parte a Regatului Unit trebuie să fie disponibil pe întreg teritoriul britanic, potrivit BBC.

Editarea genetică permite oamenilor de ştiinţă să modifice ADN-ul unei plante sau al unui animal. Oamenii de ştiinţă pot crea culturi mai rezistente la boli sau la secetă, fără a adăuga material genetic de la o altă specie.

Roşiile dezvoltate de oamenii de ştiinţă din Norwich pentru a produce cantităţi mari de vitamina D ar putea fi printre primele produse modificate genetic care vor fi puse în vânzare.

Cu toate acestea, Scoţia şi Ţara Galilor ar putea să îşi folosească puterile pentru a restricţiona utilizarea produselor modificate genetic.

În scrisoarea sa, McAllan a spus: „Dacă guvernul britanic este hotărât să meargă mai departe cu această legislaţie, trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că revizuirile sale la definiţia unui OMG (organism modificat genetic) nu impun Scoţiei produse care nu îndeplinesc standardele de aici fără acordul Parlamentului scoţian”.