O nouă furtună de nisip în Irak: Aeroportul internaţional din Bagdad îşi suspendă zborurile

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 13-06-2022 17:01

Aeroportul internaţional din Bagdad a fost închis temporar luni din cauza unei noi furtuni de nisip care a afectat capitala irakiană, un fenomen care s-a amplificat semnificativ în ultimele luni în această ţară semi-deşertică, informează AFP.

De la jumătatea lui aprilie, în Irak au avut loc, în decurs de câteva săptămâni, nu mai puţin de 10 furtuni de nisip şi de praf. Autorităţile spun că Irakul este una dintre primele cinci ţările cele mai vulnerabile la efectele schimbărilor climatice şi la deşertificare.

Luni dimineaţă, un strat gros de praf alb acoperea Bagdadul şi împrejurimile. Vizibilitatea nu depăşea câteva sute de metri, potrivit Agerpres.ro.

În concluzie, administraţia aeroportului capitalei irakiene a anunţat suspendarea temporară a zborurilor.

La Najaf, oraş sacru al şiiţilor situat în centrul Irakului, care primeşte în fiecare an milioane de pelerini veniţi din lumea întreagă, aeroportul şi-a suspendat temporar activitatea în cursul dimineţii, cursele fiind reluate după câteva ore odată cu ameliorarea condiţiilor meteo.

Aeroporturile au fost constrânse să-şi suspende temporar zborurile de mai multe ori în ultimele săptămâni.

În luna mai, furtunile de nisip care au lovit Irakul au provocat moartea unei persoane, iar mii de locuitori au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza unor probleme respiratorii.

Irakul, care a intrat într-o vară caniculară înregistrând temperaturi de aproximativ 50 de grade Celsius, ar urma să se confrunte în următoarele două decenii cu ''272 de furtuni de praf'' în fiecare an, iar în 2050, va fi atins pragul de 300 de zile, potrivit unui responsabil din Ministerul Mediului.

La începutul lunii iunie, preşedintele irakian Barham Saleh a lansat un apel ca lupta contra schimbărilor climatice să fie ''o prioritate naţională pentru Irak, întrucât este o ameninţare existenţială pentru generaţiile viitoare''.