Parlamentul European impune condiții Serbiei: Dacă vrea în UE, Belgradul trebuie să recunoască Kosovo și să dicteze sancțiuni Rusiei

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 14-06-2022 18:31

Comisia de afaceri externe a Parlamentului European (AFET) a adoptat marţi un raport în care îşi exprimă sprijinul pentru ''viitorul statut al Serbiei de membru al Uniunii Europene'', dar care precizează că o perspectivă de extindere credibilă presupune realizarea reformelor necesare şi angajament faţă de valorile şi standardele europene, relatează Tanjug.

Raportul a fost adoptat cu 50 de voturi pentru şi cinci voturi împotrivă.

În afară de respectarea statului de drept şi de normalizarea relaţiilor Belgradului cu Pristina, raportul include o aliniere cu sancţiunile contra Rusiei ca element esenţial care va determina progresul general al Serbiei pe calea aderării la UE.

Faţă de forma sa iniţială, raportul include condiţia încheierii unui acord, cu obligativitate juridică, privind normalizarea relaţiilor Belgrad-Pristina pe baza ''recunoaşterii reciproce'', aceasta fiind prima dată când recunoaşterea reciprocă este menţionată într-un document al unei instituţii UE ca soluţie cerută pentru dialogul între Serbia şi Kosovo.

În raport, Parlamentul European reia apelul ca Serbia să adopte măsuri pentru a îmbunătăţi situaţia libertăţii presei şi a garanta libera exprimare şi pluralimsul şi independenţa media.

Raportul laudă progresele Serbiei pentru dezvoltarea unei economii de piaţă funcţionale şi pentru gestionarea migraţiei.

Pe de altă parte, preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că, în pofida creşterii euroscepticismului în ţara sa, Serbia se află pe calea europeană.

Vucic a subliniat însă că Belgradul trebuie să urmeze o politică care să fie în concordanţă cu interesele sale substanţiale.

El a asigurat că Serbia va continua ''să reziste în faţa presiunilor'' UE ca Serbia să se ralieze sancţiunilor împotriva Rusiei şi a acuzat Bruxellesul că sprijină o politică ''antisârbă'' în Kosovo, relatează agenţia EFE.

''Mă apucă uneori râsul când ne spun, zi de zi, că ''nu mai puteţi sta pe două scaune'' (cel al UE şi al Rusiei)'', a afirmat Vucic într-un discurs. ''Cei care spun asta nu înţeleg, deşi le-am explicat de o sută de ori, că noi avem politica noastră'', a indicat preşedintele sârb.