Prinţul moştenitor saudit va efectua un turneu în Egipt, Iordania și Turcia

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 18-06-2022 18:23

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman (MBS) urmează să înceapă luni un turneu regional în cadrul căruia se va deplasa în Egipt, în Iordania şi în Turcia, a declarat un responsabil saudit pentru AFP.

În cadrul acestui turneu, prinţul saudit "va discuta principalele dosare regionale şi internaţionale" şi "mai multe acorduri urmează să fie semnate", în special în domeniul energiei, a declarat acest responsabil sub acoperirea anonimatului, potrivit Agerpres.

"MBS" urmează să efectueze miercuri prima sa vizită în Turcia de la asasinarea la Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în octombrie 2018, o afacere care a tensionat legăturile între cele două puteri regionale rivale.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a deplasat la sfârşitul lui aprilie în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu prinţul moştenitor înainte de a face o scurtă escală la Mecca, cu ocazia Ramadanului.

Turneul regional al lui "MBS" are loc cu trei săptămâni înainte de o vizită a preşedintelui american Joe Biden în Arabia Saudită, care ar urma să consacre reabilitarea internaţională a prinţului după ce acesta a fost multă vreme izolat în urma asasinării lui Jamal Khashoggi.

Potrivit responsabilului saudit, Mohammed bin Salman este de asemenea aşteptat în Grecia, Cipru şi în Algeria "spre sfârşitul lunii iulie".

Aceste informaţii nu au fost însă confirmate de guvernul saudit, notează AFP.