Zelenski anunță că a avut un maraton de convorbiri telefonice: crește sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE/ Video

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 22-06-2022 06:44

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, marţi seară, că în fiecare zi luptă pentru o decizie pozitivă a Uniunii Europene cu privire la candidatura Ucrainei şi pentru furnizarea de arme moderne. El a prezentat ”un maraton” de convorbiri telefonice avute în acest scop.

”Astăzi a fost o zi de activitate extrem de activă în materie de politică externă - aproape un maraton de convorbiri telefonice. Creştem numărul celor care susţin candidatura Ucrainei şi adăugăm încredere că decizia de vineri va fi pozitivă”, a transmis Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, informează News.ro.

Acesta a prezentat ţările cu care a discutat: Slovacia - ”am coordonat poziţiile noastre în ajunul sesiunii Consiliului European”, Lituania - ”Ne-am coordonat, de asemenea, demersurile”.

”Ungaria. A avut loc o conversaţie foarte fructuoasă cu prim-ministrul Viktor Orbán. L-am invitat să viziteze Ucraina şi i-am mulţumit pentru sprijinul important acordat suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru. Am convenit să dezvoltăm cooperarea în sectorul energetic”, a mai afirmat Zelenski.

El a mai discutat cu oficiali din Portugalia, Danemarca, Spania, Irlanda, Croaţia.

”M-am bucurat să văd la Kiev un mare prieten al statului nostru - prim-ministrul luxemburghez Bettel. Şi aş dori să vă atrag încă o dată atenţia asupra asistenţei din partea Luxemburgului. 15% din bugetul de apărare al acestui stat - aceasta a fost o contribuţie la apărarea Ucrainei”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.

Acesta a precizat că şi miercuri va avea un program la fel de încărcat: ”Voi face tot posibilul pentru a mă asigura că decizia istorică a Uniunii Europene va fi adoptată. Acest lucru este important pentru noi”.

Zelenski s-a referit şi la al şaptelea pachet de sancţiuni ale Uniunii Europene, care ”este necesar cât mai curând posibil”.
”Rusia trebuie să resimtă o creştere constantă a presiunii pentru război şi pentru politica sa agresivă antieuropeană. O altă ameninţare rusă la adresa Lituaniei, un alt val de presiune energetică, un alt lot de minciuni din partea oficialilor ruşi cu privire la criza alimentară sunt toate argumente pentru a fi de acord cu cel de-al şaptelea pachet de sancţiuni”, a mai afirmat Zelenski.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru intrarea în Uniune.