Moment istoric! Joe Biden îl felicită pe primul preşedinte de stânga din Columbia: combaterea traficului de droguri, o prioritate

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 22-06-2022 08:20

Preşedintele SUA Joe Biden l-a felicitat marţi pe senatorul Gustavo Petro, care a câştigat alegerile prezidenţiale din Columbia şi va deveni astfel primul preşedinte de stânga din istoria ţării, relatează AFP, informează Agerpres.

Biden a vorbit cu Gustavo Petro şi ''aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu preşedintele ales pentru a continua să consolideze cooperarea bilaterală'', în special în ceea ce priveşte schimbările climatice sau punerea în aplicare a acordului istoric de pace încheiat cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) în 2016, potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă.

El a abordat, de asemenea, problema ''cooperării bilaterale în domeniul securităţii şi al luptei împotriva drogurilor''.

Preşedintele SUA a felicitat, de asemenea, ''poporul columbian pentru organizarea de alegeri libere şi corecte şi a reafirmat sprijinul SUA pentru Columbia''.

Gustavo Petro, în vârstă de 62 de ani, a devenit duminică primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, cu 50,44% din voturi. Adversarul său, omul de afaceri Rodolfo Hernandez, şi-a recunoscut imediat înfrângerea, deschizând calea unei alternanţe paşnice în această ţară guvernată de peste 200 de ani de aceleaşi elite conservatoare şi liberale.