Un medic octogenar care a minţit în legătură cu vârsta sa, condamnat la închisoare pentru moartea unei paciente

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 05-07-2022 22:12

Un medic octogenar, deja suspendat în Marea Britanie pentru că a minţit în legătură cu vârsta sa, a fost condamnat marţi la trei ani de închisoare după ce şi-a recunoscut responsabilitatea pentru moartea unei paciente în urma unei erori medicale, relatează AFP.

Isyaka Mamman, în vârstă de 85 de ani, născut în Nigeria, făcuse deja două erori similare înainte de moartea uneia dintre pacientele sale, în septembrie 2018. Potrivit colegilor săi, el ar fi trebuit să fie pensionat cu ani în urmă.

La Tribunalul Districtual din Manchester, doctorul a admis uciderea prin neglijenţă a pacientei Shahida Parveen, mamă a trei copii în vârstă de 48 de ani, potrivit Agerpres.ro.

Isyaka Mamman ar fi folosit un ac nepotrivit într-un loc nepotrivit în timpul recoltării de măduvă osoasă, procedură în cursul căreia a fost atinsă inima şi care a cauzat o gravă hemoragie internă.

Judecătoarea Amanda Yip l-a condamnat pe doctor la trei ani de închisoare şi a calificat cazul "îngrijorător" din cauza erorilor din trecut ale acestuia şi a îndoielilor persistente cu privire la vârstă.

"Este greu de înţeles de ce aceste incidente nu au dus la pensionarea dumneavoastră. În mod similar, este greu de înţeles de ce spitalul nu a făcut mai mult şi de ce vi s-a permis să continuaţi să lucraţi", a spus judecătoarea Amanda Yip.

Devenit medic în Nigeria în 1965, Isyaka Mamman a început să lucreze în cadrul NHS, serviciul de sănătate publică al Marii Britanii, în 1991, dar "vârsta lui reală" este controversată din cauza lipsei unui certificat de naştere, a apreciat instanţa.

În timpul activităţii sale, el a susţinut că s-a născut în 1936, dar a declarat NHS că s-a născut în 1941. În 2001, când se apropia de vârsta obligatorie de pensionare, stabilită atunci la 65 de ani, el a dat un nou an de naştere, 1947, pe care l-a folosit într-o cerere de naturalizare pentru a deveni cetăţean britanic.

Statutul Colegiului Medicilor l-a suspendat pe Isyaka Mamman pentru 12 luni în 2004 pentru că minţise cu privire la vârstă, pentru că dacă ar fi fost născut în 1947 ar fi însemnat că şi-a început studiile de medicină la vârsta de 10 ani.