Ambasadorul Rusiei la Londra, despre succesorul lui Boris Johnson: 'Am prefera pe cineva care să nu fie atât de beligerant'

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 07-07-2022 21:39

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a declarat joi că situația lui Boris Johnson este o recompensă justă pentru o politică "beligerantă" antirusească de susținere a Ucrainei, ignorând în același timp nevoile economice ale poporului britanic.

"S-a concentrat prea mult pe situația geopolitică, pe Ucraina", a declarat Andrei Kelin, ambasadorul rus în Marea Britanie, într-un interviu acordat Reuters la Londra.

"El a lăsat foarte mult în urmă țara, oamenii, starea economiei, iar acest lucru este ceea ce a adus acest rezultat", a spus Kelin în limba engleză. "Desigur, am prefera pe cineva care să nu fie atât de antagonist sau beligerant".

Johnson, imaginea campaniei Brexit din 2016, care a obținut o victorie electorală răsunătoare în 2019 înainte de a conduce Regatul Unit în afara Uniunii Europene, a anunțat joi că demisionează, după ce a fost abandonat de miniștri și de majoritatea parlamentarilor săi conservatori din cauza unei serii de scandaluri.

"Oamenii suferă din cauza prețurilor mari, a taxelor mari", a spus Kelin, în vârstă de 65 de ani, despre moștenirea lăsată de Johnson. "Promisiunile guvernului nu au fost îndeplinite".

Creșterea prețurilor la alimente a împins inflația prețurilor de consum din Marea Britanie la un maxim al ultimilor 40 de ani de 9,1% în luna mai, cea mai mare rată din Grupul celor șapte țări și care subliniază gravitatea crizei costului vieții din țară.

Johnson, a spus el, s-a schimbat în timpul mandatului său de prim-ministru: Johnson ca ministru de externe sub Theresa May și Johnson ca prim-ministru erau, a spus el, "două persoane diferite".

Ambasadorul a spus că Johnson a revenit asupra dorinței inițiale de a lucra cu Rusia, afirmând că a făcut o "greșeală strategică" prin faptul că a susținut atât de mult Ucraina.

"Nu pot spune că a fost un prieten al Rusiei", a spus Kelin.

Într-un interviu acordat la reședința sa grandioasă din secolul al XIX-lea din vestul Londrei, Kelin a declarat că nu speră că o schimbare de conducere va avea vreun impact asupra politicii Marii Britanii față de Rusia sau Ucraina.

El i-a criticat pe secretarul Apărării, Ben Wallace, și pe ministrul de Externe, Liz Truss, ca fiind lipsiți de înțelegere a situației din Ucraina.

"Ei nu sunt foarte familiarizați cu politica rusă și nu realizează cu adevărat motivele pentru ceea ce se întâmplă", a spus el.

Într-un mesaj adresat celui care îi va lua locul lui Johnson, Kelin a spus "Liderul țării ar trebui să se concentreze nu doar pe afacerile internaționale, ci mai întâi de toate pe propria țară și pe propria economie".