Politician rus condamnat la șapte ani de închisoare: a criticat invazia în Ucraina decisă de Vladimir Putin

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 08-07-2022 22:51
Actualizat: 09-07-2022 00:01

Un parlamentar municipal moscovit, Aleksei Gorinov, a fost condamnat vineri la 7 ani de închisoare pentru că a denunţat atacul rus asupra Ucrainei, în plin val de represalii menit să reducă la tăcere orice critică în legătură cu ofensiva ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin, informează AFP, relatează Agerpres.

Judecătoarea Olesia Mendeleeva l-a declarat pe Aleksei Gorinov, 60 de ani, vinovat de "diseminarea de informaţii în mod clar mincinoase" despre armata rusă, făcând uz de "funcţiile sale oficiale" şi în cadrul unui grup organizat motivat de "ură politică".

"Redresarea acuzatului este imposibilă fără o pedeapsă de privare de libertate", a apreciat judecătoarea, înainte de a-l condamna pe Gorinov la şapte ani de detenţie într-o colonie penitenciară.

Începând cu 24 februarie, data la care forţe militare ruse au intrat în Ucraina, autorităţile ruse au adoptat o serie de legi pentru a pedepsi cu termene de detenţie grele pe cei care condamnă în mod public acest atac, interzicând utilizarea unor cuvinte precum "război" şi "invazie".

Jurist de formaţie, Gorinov a fost arestat în aprilie pentru că a denunţat pe 15 martie "războiul" şi "agresiunea" Moscovei împotriva Ucrainei, în timpul unei reuniuni a adunării sale municipale de cartier, sesiune filmată şi retransmisă pe YouTube, ceea ce pentru tribunal constituie circumstanţe agravante.