Mărturia unui instructor care a dat de un rechin la Costinești: Sunt norocos

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 09-07-2022 21:36
Actualizat: 10-07-2022 20:33

Rechinii nu trăiesc doar în zonele exotice de pe glob. Există o specie care trăiesște chiar în Marea Neagră, iar un instructor de scufundări român a povestit experiența trăită când s-a întâlnit cu un rechin în zona epavelor de la Costineşti.

În adâncuri, în zona litoralului românesc, trăiește câinele de mare. Nu este o specie agresivă, până acum nefiind înregistrat vreun atac asupra oamenilor până în prezent.

În urmă cu cinci ani, în timp ce făcea scufundări la Costinești, Dragoș Popescu a întâlnit un astfel de exemplar și a reușit să îl și fotografieze. Acesta a povestit experiența pentru adevărul.ro.

„Am fost uimit, nu îmi venea să cred că sunt atât de norocos încât să întâlnesc un rechin în Marea Neagră. Cu siguranţă a fost o întâlnire norocoasă şi neaşteptată, cu cât rechinii se apropie de ţărm şi trăiesc pe fundul mării. Speciile de rechin din Marea Neagră nu trec de 1,80 metri lungime şi nici nu sunt periculoase întrucât nu atacă omul. Eu atunci mă aflam cam la o adâncime de 10 – 20 de metri, iar în acea zonă fundul mării coboară până la 32 – 34 metri“, a povestit instructorul de scufundări.

Câinele de mare trăiește izolat, la adâncimi de 50 – 100 de metri. El se hrănește cu scrumbii, aterine, hamsii, guvizi, stavrizi, crabi și creveți.

Acest prădător poate măsura cel mult 1,7 metri lungime și poate atinge o greutate maximă de 15 kilograme.

Rechinii din Marea Neagră trăiesc între 30 și 60 de ani, potrivit site-ului pescariamarasteni.ro. Câinele de mare mai poate fi găsit în Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului și apele reci din Atlantic și Pacific.

Spre deosebire de alte specii, acest rechin este fricos. Nicio persoană nu a fost atacată vreodată de un rechin în Marea Neagră.