Un nou asasinat politic zguduie politica internațională. Disidentul saudit Manea al-Yami a fost ucis la Beirut chiar în ajunul vizitei lui Biden la Riad

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 11-07-2022 00:37
Actualizat: 11-07-2022 05:34

Disidentul politic saudit Manea al-Yami a fost ucis în Liban, au anunţat duminică Partidul Adunării Naţionale (NAAS) de opoziţie şi o sursă de securitate libaneză, transmite Reuters preluat de agerpres.

Într-o declaraţie postată pe Twitter, NAAS, un grup de opoziţie fondat de saudiţi care trăiesc în mare parte în exil, a declarat că Yami a fost "asasinat în circumstanţe suspecte" sâmbătă şi a cerut o "investigaţie justă, clară şi transparentă" a crimei, spunând că le consideră responsabile pe autorităţile saudite pentru că au eşuat în a-şi protejat cetăţenii, care caută mai multe libertate în străinătate.


Forţele libaneze de securitate au declarat că un cetăţean saudit în vârstă de 42 de ani a fost înjunghiat mortal de cei doi fraţi ai săi într-o dispută de familie sâmbătă, fără a da publicităţii numele victimei. Ei au mai informat că i-au arestat duminică pe cei doi fraţi şi că aceştia şi-au mărturisit crima.

O sursă de securitate libaneză a confirmat pentru Reuters că victima înjunghierii este Manea al-Yami.

Într-o postare pe Twitter, ambasadorul saudit în Liban, Waleed al-Bukhari, a lăudat eforturile autorităţilor libaneze "de a descoperi faptele şi de a-i aduce pe făptuitori în faţa justiţiei".

Yami, membru al minorităţii musulmane saudite şiite ismailite, locuia în Liban din 2015, de unde încerca să ajungă într-o ţară terţă sigură, a declarat Yahya Assiri, membru senior al NAAS.

Yami a contribuit la înfiinţarea NAAS în 2020. Această formaţiune a pledat pentru un parlament ales în Arabia Saudită, precum şi pentru garanţii constituţionale care să asigure separarea puterilor în stat (legislativ, judiciar şi executiv).