OUG redactat de Guvern: Noul mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 12-07-2022 21:11

Guvernul Nicolae Ciucă a elaborat un proiect de OUG pentru modificarea Codului Fiscal, actul normativ conținând un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale/nerezidențiale. Actul normativ consultat de ȘTIRIPESURSE.RO urmează să ajungă pe masa Executivului, pentru adoptare. Documentul elaborat de Guvern mai poate suferi modificări.

Se propune eliminarea sintagmei ”clădire cu destinație mixtă”, pentru simplificarea modului de calcul al impozitului pe clădiri.

Se propune un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale/nerezidențiale pe baza valorilor cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, astfel:

a) în cazul clădirilor rezidențiale cota minimă să fie de 0,1%

b) în cazul clădirilor nerezidențiale cota minimă să fie de 0.5% .

De asemenea, se propune în situația în care Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România nu conțin informații despre clădirile sau terenurile acoperite de aceste clădiri de pe raza unei unități administrativ-teritoriale, la calculul impozitului pe clădiri să se aplice următoarele reguli:

a) în cazul unei clădiri rezidențiale , impozitul pe clădiri de calculează prin aplicarea cotei de minim 0,1% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457, din Codul fiscal, în vigoare la data 31 decembrie 2022.

b) în cazul unei clădiri nerezidențiale, impozitul pe clădiri de calculează prin aplicarea cotei de minim 0,5% asupra ultimei valori înregistrată în baza de date a organului fiscal, la data de 31 decembrie 2022.

Se propune ca informațiile cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, să se publice pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării , Lucrărilor Publice și Administrației

Pentru terenul amplasat în extravilan, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, din care se scad suprafețele de teren acoperite de clădirii, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare categoriei de folosință și cu coeficientul de corecţie corespunzător zonei și rangului localității.