Biserica Ortodoxă nuanțează mesajul privitor la interzicerea avortului, după acuzațiile de 'interzicere totalitară'

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 14-07-2022 16:39
Actualizat: 14-07-2022 18:04

Decizia Curții Supreme din SUA de a interzice avorturi a născut discuții în mai multe state, inclusiv în România. Biserica Ortdoxă Română, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu, a avut o poziție tranșantă și arată că un avort nejustificat medical este o crimă în ordinea morală. Acuzați de ”interzicere totalitară a avortului”, cei de la BOR vin cu o serie de clarificări și arată ei pledează cauza vieții și a libertății morale a persoanei.

Citește și: Vasile Bănescu: 'Avortul nejustificat medical rămâne o crimă în ordinea morală. Biserica nu susține interzicerea totalitară a avortului'

”Pentru posibila lămurire a unei nuanțe esențiale, care scapă unora dintre lectorii cu cecitate spirituală din zona sumbră în care preceptele religioase curate sunt percepute ca ordine militărești pe care le-ar putea emite Biserica în societate, revin cu acest necesar post scriptum la textul transmis ieri:

„Interzicerea totalitară a avortului” este sintagma care descrie exclusiv un act juridic abuziv, emanat de un sistem politic pur totalitar, așa cum a fost ceaușismul în România.

Biserica pledează cauza Vieții și a libertății morale a persoanei, care se mântuiește în relația cu Hristos răsfrântă iubitor în cea cu aproapele său, nu cauza totalitarismului de orice fel care strivește și elimină persoana, transformând-o în individul-masă, așa-zisul „om nou” fără niciun Dumnezeu.”, arată un comunicat remis de Vasile Bănescu.