Concluzia întâlnirii dintre Yair Lapid și Joe Biden: Nu va exista un Iran dotat cu armament nuclear

Autor: George Traicu
Publicat: 14-07-2022 14:36

Preşedintele Joe Biden şi premierul israelian Yair Lapid au discutat, joi, despre programul nuclear al Iranului, care progresează rapid, iar liderul israelian a declarat ulterior că ”nu va exista un Iran dotat cu armament nuclear”, relatează The Associated Press.

Preşedintele american Joe Biden, care urmează să călătorească vineri în Arabia Saudită, a declarat că i-a subliniat şi lui Lapid importanţa ca Israelul să devină ”total integrat” în regiune.

Discuţiile celor doi lideri reprezintă piesa centrală a unei vizite de 48 de ore a lui Biden, menită să consolideze relaţiile tensionate dintre SUA şi Israel. Se aşteaptă ca liderii să semneze în cursul zilei de joi o declaraţie comună care subliniază cooperarea militară şi angajamentul de a împiedica Iranul, pe care Israelul îl consideră inamic, să obţină o armă nucleară.

”Am discutat despre ameninţarea iraniană. Nu va exista un Iran dotat cu armament nuclear”, a declarat Lapid reporterilor în urma întrevederii cu Biden.

Oficialii israelieni au încercat să folosească prima vizită a lui Biden în Orientul Mijlociu în calitate de preşedinte cu scopul de a sublinia că programul nuclear al Iranului a mers prea departe şi pentru a încuraja administraţia lui Biden să renunţe la eforturile de a reînvia acordul din 2015 cu Iranul pentru a-i limita dezvoltarea.

Reînvierea acordului nuclear cu Iranul intermediat de administraţia lui Barack Obama şi abandonat de Donald Trump în 2018 a reprezentat o prioritate-cheie pentru Biden în momentul preluării mandatului. Cu toate acestea, oficialii americani sunt tot mai pesimişti în ceea ce priveşte şansele de a aduce Teheranul înapoi în acord.

Biden a oferit asigurări puternice cu privire la hotărârea sa de a opri Iranul să devină o putere nucleară în cadrul unui interviu pentru televiziunea israeliană Channel 12. El a spus că ar fi dispus să folosească forţa ca ”ultimă soluţie”, dacă este necesar.

Iranul a anunţat săptămâna trecută că a îmbogăţit uraniul la o puritate de 60%.

Declaraţia comună anunţată joi ar putea avea o importanţă simbolică importantă pentru întâlnirea lui Biden din acest weekend cu liderii arabi din Arabia Saudită, deoarece va consolida o alianţă la nivel regional împotriva Iranului.

”Am vorbit despre cât de important a fost... ca Israelul să fie complet integrat în regiune”, a spus Biden după întâlnirea unu-la-unu cu Lapid.

Întâlnirea de joi ar putea oferi, de asemenea, un impuls lui Lapid, care este premier interimar până la alegerile din noiembrie, a cincea rundă de alegeri în Israel în mai puţin de patru ani. Principalul adversar al lui Lapid este fostul premier, Benjamin Netanyahu.

Biden şi Lapid vor susţine o conferinţă de presă comună joi şi vor participa la un summit virtual cu India şi Emiratele Arabe Unite, o alianţă numită I2U2. Emiratele Arabe Unite vor contribui la finanţarea unui proiect de 2 miliarde de dolari care sprijină agricultura din India.