MIPE implementează măsuri în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru redresare şi dezvoltare prin investiţii

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 19-07-2022 17:48

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) implementează măsuri în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru redresare şi dezvoltare prin investiţii.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, transmis marţi AGERPRES, 400 de milioane euro sunt alocaţi prin Măsura 4.1.1 (retehnologizare), 300 de milioane euro prin Măsura 4.1.1. BIS ( granturi de investiţii necesare retehnologizării în industria alimentară şi construcţii), 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienţei energetice şi 300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.2 (granturi pentru capital de lucru pentru sectorul agroalimentar).

"Reacţia mediului de afaceri la măsurile pe care le pregătim ne arată nevoia acută de sprijin de care mediul antreprenorial are nevoie pentru a depăşi acest conglomerat de crize ce afectează întreg ansamblul economic. Alocăm astfel 1,5 miliarde de euro pentru redresare şi rezilienţă şi dezvoltare durabilă prin investiţii. Gândiţi-vă că mediul de afaceri contribuie cu aproximativ 60% din PIB şi angajează 60% din forţa de muncă. În această situaţie, este vital să oferim stabilitate şi predictibilitate mediului de afaceri, coloana vertebrală a economiei româneşti", a transmis ministrul Marcel Boloş, potrivit Agerpres.ro.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate (POC) a publicat Ghidul solicitantului consolidat în urma consultării publice pentru Măsura 4.1.1.

Proiectele aferente Măsurii 4.1.1 vor finanţa investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă şi vor avea ca activităţi eligibile: modernizarea/echiparea/racordul la utilităţi publice/eficienţă energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităţilor de producţie/servicii existente, precum şi pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producţie/servicii pentru care nu este necesară obţinerea de autorizaţii de construire în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare; dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficienţă energetică necesare activităţii de producţie şi servicii precum şi alte achiziţii de bunuri de această natură care sunt necesare capacităţilor de producţie/servicii existente.

Valoarea granturilor pentru investiţii necesare capacităţilor de prestare de servicii este cuprinsă între 50.000 euro şi 200.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Microîntreprinderile vor trebui să asigure cofinanţare de 5%, întreprinderile mici -10%, iar întreprinderile mijlocii - 15%.

De asemenea, în cadrul Măsurii 4.1.1 se vor acorda granturi pentru investiţii destinate retehnologizării, cu o valoare între 50.000 euro şi 500.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Beneficiarii vor trebui să asigure cofinanţare de 25% - 75%, în funcţie de regiunea în care este realizată investiţia.

Bugetul total alocat măsurii este de 417,830 milioane euro (echivalentul a 2,066 miliarde lei la cursul valabil în luna iunie 2022, respectiv 1 euro = 4,9441 lei), din care 350 milioane euro FEDR-REACT EU, iar 67,831 milioane euro cofinanţare de la bugetul de stat.

Potrivit calendarului asumat, lansarea apelului se face la 16 august 2022, iar semnarea contractelor de finanţare are lor în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2022.

Pe Măsura 4.1.1 BIS, reglementată printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată în 15 mai 2022, IMM-urile din industria alimentară şi a construcţiilor vor putea contracta granturi de investiţii necesare retehnologizării în valoare de 300 milioane euro, din Programul Operaţional Competitivitate (POC).

Valoarea granturilor este cuprinsă între 50.000 şi 500.000 de euro, iar numărul estimat de beneficiari este de peste 2.000.

Potrivit MIPE, tot la 15 iulie, a fost adoptată o măsură care să răspundă situaţiei generate de creşterea preţului la materialele de construcţii şi la utilităţi publice şi urmăresc reducerea consumurilor energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie de către IMM-uri şi întreprinderi mari.

Astfel, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) se alocă un buget de 500 milioane euro pentru finanţarea investiţiilor în măsuri de eficienţă energetică pentru întreprinderi mari şi IMM-uri.

Granturile ce vor fi acordate acestei categorii de beneficiari au valoarea minimă de 50.000 euro şi valoarea maximă de 500.000 euro, cu excepţia celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de 200.000 euro.

Separat de acestea, MIPE finanţează acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru pentru sectorul agroalimentar prin Programul Operaţional Competitivitate (POC).

Măsura, cu o alocare de 300 de milioane de euro, face parte din pachetul "Sprijin pentru România" şi este în proces de implementare, fiind deja semnate contractele de finanţare.

"Pentru acordarea acestui sprijin, este pregătită o schemă de ajutor de stat, cu două măsuri: microgranturi şi granturi pentru capital de lucru. În ceea ce priveşte microgranturile, dintre cei 10.000 de aplicanţi calificaţi, s-au semnat 9.888 contracte de acordare a ajutorului de stat în sumă totală de 49.440.000 euro. Diferenţa este reprezentată de contracte nesemnate de beneficiari (netransmiterea acestora, renunţarea la ajutorului de stat, transmiterea acestora după termenul limită). Pentru granturi pentru capital de lucru, din totalul aplicanţilor înscrişi în cadrul programului de granturi pentru capital de lucru, respectiv 10.961 de societăţi cu activitate în domeniul agroalimentar, s-au semnat 3.473 de contracte de finanţare în sumă totală de aproximativ 249.500.000 euro", se mai arată în comunicatul MIPE.