Ford anunță concedieri: Gigantul auto vrea să reducă până la 8.000 de locuri de muncă

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 20-07-2022 23:14
Actualizat: 21-07-2022 12:27

Ford Motor se pregătește să elimine până la 8.000 de locuri de muncă în următoarele săptămâni, în timp ce producătorul auto încearcă să crească profiturile pentru a-și finanța intrarea pe piața vehiculelor electrice, anunță Bloomberg, potrivit mediafax.

Eliminările vor avea loc în unitatea nou creată Ford Blue, responsabilă cu producerea de vehicule cu motor cu combustie internă, precum și în alte operațiuni din cadrul companiei, au declarat surse anonime. Planul nu a fost încă finalizat, iar detaliile ar putea suferi încă modificări.

Măsura ar marca un pas important în planul directorului executiv Jim Farley de a reduce costurile cu 3 miliarde de dolari până în 2026. Acesta a declarat că dorește să transforme Ford Blue în "motorul de profit și de numerar pentru întreaga întreprindere". În luna martie, Farley a restructurat radical Ford, împărțind în două producția de automobile prin crearea unității "Model e" pentru a extinde oferta de vehicule electrice și "Ford Blue" pentru a se concentra pe vehiculele tradiționale pe benzină, cum ar fi modelul Bronco.

Se așteaptă ca reducerile de locuri de muncă să vină din rândul salariaților Ford într-o varietate de funcții operaționale, potrivit persoanelor familiare. Acestea ar putea veni în etape, dar este probabil să înceapă în această vară, au spus persoanele respective. Ford are aproximativ 31.000 de salariați în SUA, unde se așteaptă cea mai mare parte a reducerilor de personal.

Ford a refuzat să comenteze posibilele reduceri de personal, spunând că se concentrează pe remodelarea organizației pentru a profita de creșterea vehiculelor electrice.

Farley a declarat că reducerea personalului este un element cheie pentru a crește profiturile, care s-au evaporat în cazul Mustang Mach-E electric și al altor modele plug-in, pe fondul creșterii costurilor cu materiile prime și a costurilor de garanție.

Acțiunile Ford s-au prăbușit cu 39% în acest an până marți, mai rău decât piața în general, pe fondul temerilor legate de inflație și a dificultăților din lanțul de aprovizionare care afectează industria auto.