Politician de top din Germania vorbește despre un război nuclear: planează amenințarea asupra Europei

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 23-07-2022 09:25

Germania ar trebui să contribuie la costurile implicate de arsenalul nuclear al Franţei, în condiţiile în care ameninţarea unui război nuclear cu Rusia planează asupra Europei, a afirmat politicianul veteran german Wolfgang Schaeuble, într-un interviu publicat sâmbătă în Welt am Sonntag, transmite Reuters.

'Acum când complici ai lui Putin ameninţă zilnic cu o lovitură nucleară, un lucru este clar pentru mine: avem nevoie de descurajare nucleară la nivel european de asemenea', a spus Schaeuble, fost ministru de finanţe şi membru al parlamentului german timp de cinci decenii, informează Agerpres. 

Franţa are astfel de arme, a amintit el, adăugând că, 'în interesul nostru propriu, noi, germanii, trebuie să facem o contribuţie financiară la forţa nucleară franceză în schimbul unei descurajări nucleare comune'.

Politicianul conservator, care a fost multă vreme un susţinător pasionat al integrării europene, a devenit un nume cunoscut în timpul crizei datoriilor din zona euro în 2012, când admiratorii au salutat în el un gardian al rigorii fiscale, iar oponenţii l-au acuzat că impune o austeritate dăunătoare Greciei şi altor state îndatorate.

Întrebat dacă propunerea sa ar da Berlinului un cuvânt de spus în ce priveşte folosirea armelor nucleare, Schaeuble a spus că Franţa şi Germania ar trebui să ajungă la un acord ca vecini şi parteneri în NATO.

Invazia Rusiei în Ucraina a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile dintre Moscova şi Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, când mulţi s-au temut că omenirea se afla în pragul unui război nuclear.

Franţa - unul din cei trei membri NATO care deţine arme nucleare, alături de SUA şi Marea Britanie - are în arsenalul său în jur de 300 de focoase nucleare, potrivit Institutului internaţional de cercetări în domeniul păcii (SIPRI), de la Stockholm.