Siria lui Assad reînvie vechile prietenii: întâlnire la nivel înalt cu șeful diplomației algeriene, care susține revenirea Damascului în Liga Arabă

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 26-07-2022 11:44
Actualizat: 26-07-2022 12:42

Ministrul de externe al Algeriei a criticat luni suspendarea de zece ani a Siriei din Liga Arabă în timpul unei vizite la Damasc, indicând sprijinul pentru revenirea țării devastate de război în organizație sub conducerea președintelui Bashar Assad, transmite Associated Press.

  • Context: Siria a fost expulzată din grupul de 22 de membri și boicotată de vecinii săi după ce conflictul a izbucnit în martie 2011, în urma unei represiuni dure a guvernului lui Assad împotriva protestelor în masă care cereau reforme. Țara a intrat rapid într-un război civil, care a ucis sute de mii de oameni, a strămutat jumătate din populația țării și a lăsat mari părți din Siria distruse.

Însă, în condițiile în care Assad a recâștigat controlul asupra celei mai mari părți a țării, datorită asistenței militare din partea aliaților Iran și Rusia, țările arabe s-au apropiat în ultimii ani de restabilirea legăturilor cu liderul sirian, în special Emiratele Arabe Unite și Bahrainul.

În octombrie anul trecut, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a primit un telefon de la Assad, primul dintre cei doi lideri în ultimii zece ani.

Algeria va găzdui summitul Ligii Arabe din 2022 în noiembrie, iar guvernul Assad de la Damasc este nerăbdător să continue relansarea relațiilor diplomatice regionale. "Absența Siriei din Liga Arabă dăunează cooperării dintre țările arabe", a declarat ministrul algerian de externe Ramtane Lamamra, vorbind la o conferință de presă cu omologul său sirian, Faisal Mekdad. "Siria se coordonează cu Algeria și cu mai multe țări arabe pentru a reexamina statutul de membru al Siriei în cadrul Ligii", a declarat Mekdad.

Lamamra s-a întâlnit, de asemenea, cu Assad și a înmânat o scrisoare din partea președintelui algerian Abdelmadjid Tebboun.

Algeria a fost unul dintre puținele state arabe care a menținut legături oficiale normalizate cu regimul din timpul războiului.

Analiștii susțin că Emiratele Arabe Unite și Egiptul sunt în fruntea eforturilor statelor arabe pentru ca regimul sirian să fie readmis în organismul pan-arab.

Ulterior, pagina de Twitter a președinției siriene a salutat vizita.

"Consolidarea legăturilor frățești dintre Siria și Algeria, care se bazează pe principii comune și evenimente istorice care au adus împreună cele două populații și țări frățești, precum și realizarea dorinței de a dezvolta aceste relații - punctul culminant al întâlnirii dintre președintele Assad și ministrul algerian de externe Ramtane Lamamra", se arată în tweet. "Lamamra a înmânat un mesaj din partea președintelui Abdelmadjid Tebboune privind legăturile bilaterale și continuarea consultării și coordonării între cele două țări cu privire la provocările cu care se confruntă regiunea, la care se adaugă pregătirile în curs de desfășurare pentru organizarea summitului arab în Algeria."

Activiștii și analiștii nu cred că Assad va renunța la relațiile sale strânse și de lungă durată cu Iranul - un partener critic în războiul împotriva opoziției - pentru legături mai strânse cu statele din Golf, care sunt încă privite cu suspiciune de către aliații interni și externi ai regimului.

Încercările Emiratelor Arabe Unite de a intermedia legături cu Assad au fost condamnate și de sirieni și de grupurile pentru drepturile omului.