Singapore i-a prelungit permisul de şedere fostului preşedinte srilankez Gotabaya Rajapaksa

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 27-07-2022 08:35

Singapore i-a acordat permisiunea fostului preşedinte srilankez Gotabaya Rajapaksa să rămână pe teritoriul său încă 14 zile, transmite miercuri Reuters, citând două surse familiarizate cu subiectul.

Permisul pe termen scurt care i-a fost emis lui Rajapaksa la sosirea într-o vizită privată acum două săptămâni a fost prelungit, au indicat două surse separate din Colombo şi Singapore, ambele la curent cu situaţia, potrivit Agerpres.

Rajapaksa va putea rămâne până la 11 august în Singapore, unde a aterizat la 14 iulie, la o zi după ce a fugit din ţară, via Maldive, în urma unei revolte populare care l-a forţat să demisioneze.

În acel moment, guvernul din Singapore a declarat că nu i-a acordat azil lui Rajapaksa şi că acesta se află într-o vizită privată.

'Consider că Rajapaksa ar putea avea în vedere în cele din urmă să revină în Sri Lanka, dar nu există o poziţie politică clară sau de altă natură în această privinţă', a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului de la Colombo, Bandula Gunwardena.

Ranil Wickremesinghe, de şase ori prim-ministru, a preluat preşedinţia în urma unui vot în parlament după ce Rajapaksa a fugit din ţară şi a demisionat.

Sri Lanka, ţară cu 22 milioane de locuitori, este marcată de mai multe luni de o criză economică devastatoare, cu penurii de combustibili, alimente şi alte produse, din cauza prăbuşirii rezervelor valutare necesare pentru importuri de bunuri esenţiale.