Iranul și Rusia își consolidează alianța strategică împotriva Occidentului: elimină dolarul și folosesc rubla pentru tranzacții

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 27-07-2022 12:12

Rusia și Iranul își consolidează relațiile, o alianță care se declară fățiș anti-Occidentală. Ministrul iranian al Finanțelor și Afacerilor Economice a anuțat că rubla a intrat în tranzacțiile comerciale dintre țara sa și Rusia, iar dolarul a fost eliminat.

În cadrul conferinței sale de presă săptămânale de marți, ministrul iranian al finanțelor și afacerilor economice, Ehsan Khandouzi, a vorbit despre aspectele economice ale recentei vizite a președinților Rusiei și Turciei la Teheran.

Afirmând că politica de vecinătate este prima prioritate a politicii externe a Iranului, Khandouzi a declarat că vizita lui Putin la Teheran a fost în conformitate cu punerea în aplicare a acordurilor încheiate în timpul vizitei președintelui Raeisi la Moscova.

În ceea ce privește cooperarea bancară, financiară și economică cu Rusia, primul pas a fost făcut, a declarat ministrul iranian, adăugând că rubla a intrat în tranzacțiile comerciale dintre Iran și Rusia, transmite Mehr News.

Anterior, la 9 iulie, guvernatorul Băncii Centrale a Iranului (CBI), Ali Salehabadi, a declarat, în cadrul întâlnirii sale cu vicepremierul Rusiei, Alexander Novak, la Moscova, că s-a ajuns la o bună înțelegere privind utilizarea monedelor naționale în schimburile economice dintre Iran și Rusia. "Problema utilizării monedelor naționale a fost una dintre axele importante ale consultărilor cu înalții oficiali economici ruși, iar în curând vom vedea punerea în aplicare a acordurilor la care s-a ajuns", a adăugat el.

De asemenea, în timpul vizitei lui Erdoğan în această țară, au fost semnate 8 documente, dintre care cel mai important a fost contractul pe 25 de ani pentru exportul de gaze iraniene în Turcia și creșterea nivelului schimburilor comerciale la 30 de miliarde de dolari.