Video| Un preot catolic a provocat o polemică în Italia după ce a celebrat o liturgie pe mare îmbrăcat în costum de baie

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 27-07-2022 23:12

Un preot catolic a provocat o polemică în Italia după ce a celebrat duminică o liturghie pe mare la Crotone, în Calabria (sud), îmbrăcat doar în costum de baie şi folosind o saltea gonflabilă drept altar, relatează AFP.

Într-un comunicat publicat pe site-ul său, arhiepiscopia din Crotone a criticat decizia preotului, argumentând că "celebrarea euharistică dispune de un limbaj specific alcătuit din gesturi şi simboluri care trebuie respectate şi preţuite, fără a renunţa la ele cu prea multă superficialitate".

"Mai presus de toate, este necesar să se menţină acest minim de decor şi atenţie la simboluri", a insistat arhiepiscopia, potrivit Agerpres.ro.

Din cauza căldurii foarte mari şi a lipsei de umbră, don Mattia Bernasconi, un preot din Milano, a ales să celebreze în apele Mediteranei liturghia, menită să încheie activităţile unei tabere de tineri voluntari milanezi din cadrul asociaţiei Libera, care administrează terenuri confiscate mafiei.

Evenimentul a fost filmat şi transmis pe mai multe mass-media. În imagini, preotul poate fi văzut fără cămaşă, îmbrăcat doar într-un costum de baie, în faţa altarului său improvizat.

Don Mattia a publicat miercuri pe site-ul parohiei sale o scrisoare adresată arhiepiscopiei, în care se apără negând "în mod absolut că intenţia lui a fost de a banaliza euharistia sau de a o folosi pentru a transmite alte mesaje". "A fost pur şi simplu o slujbă pentru a încheia o săptămâna de lucru cu tinerii care au participat la tabără", a spus el.

Procuratura din Crotone a deschis o anchetă pentru "ofensă adusă unei confesiuni religioase", potrivit agenţiilor de presă.