Federaţia internaţională de gimnastică caută o altă gazdă a congresului său pentru a permite participarea oficialilor ruşi

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 28-07-2022 10:49

Federaţia norvegiană de gimnastică, în calitate de gazdă, a anunţat FIG că nu poate găzdui congresul din acest an la Sandefjord, în luna octombrie, deoarece trebuie să respecte recomandările Comitetului olimpic norvegian, Confederaţiei sporturilor şi Ministerului culturii şi egalităţii de a nu primi oficiali sau delegaţi din Rusia sau Belarus la evenimentele din ţară.

FIG a început deja căutările pentru o altă gazdă a congresului său din acest an şi va anunţa noua locaţie imediat ce va fi aprobată de Comitetul său Executiv.

Sportivii din Rusia şi Belarus au fost suspendaţi din competiţii de FIG în luna martie, la mai puţin de două săptămâni după invazia armată rusă din Ucraina, dar oficialii din cele două ţări şi-au păstrat funcţiile în forul internaţional.

Nellie Kim (Belarus), cvintuplă campioană olimpică şi mondială, este unul dintre cei trei vicepreşedinţi ai FIG, iar Vasili Titov (Rusia) ocupă funcţia de membru al Comitetului Executiv. Cele două ţări păstrează alţi oficiali în diverse comisii importante.

La începutul anului, gimnastul rus Ivan Kuliak a primit o suspendare de un an, după ce a purtat litera Z pe echipamentul său în concurs şi la ceremonia de premiere, la Cupa Mondială de la Doha, în semn de susţinere a intervenţiei ţării sale în Ucraina. Litera a fost arborată de tancurile ruseşti şi este percepută ca un semn de susţinere a invaziei. Kulik a fost nevoit să returneze medalia de bronz câştigată la paralele şi premiul de 500 de franci elveţieni, dar a declarat că nu are niciun regret şi că ar face din nou acelaşi lucru.

Înainte de Doha, FIG a anunţat că sportivii ruşi şi belaruşi vor fi excluşi de la competiţiile internaţionale începând cu 7 martie până la noi ordine, în conformitate cu sancţiunile sportive globale împotriva acestor ţări.