Vin veștile bune: Debitele mai multor râuri sunt în creştere

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 30-07-2022 10:59
Actualizat: 30-07-2022 12:01

Debitele mai multor râuri din ţară sunt în creştere după ce ultimele zile au adus ploi în mai multe regiuni. Conform buletinului zilnic al Institutului de Hidrologie, este vorba de bazinele hidrografice: Arieş, Nera, Buzău, Putna şi Trotuş, scrie romania-actualitati.ro.

De asemenea, de bazinele superioare ale Mureşului, Oltului şi Jiului, precum şi de cursurile superioare ale Cernei şi Ialomiţei.

Nivelul Dunării se menţine în scădere, debitul este staţionar la intrarea în ţară, dar cu perspective de uşoară creştere în următoarele două zile.

Deocamdată, alimentarea staţiilor de captare pentru sistemele de irigaţii care se bazează pe apa din fluviu continuă să aibă mari probleme, iar multe dintre ele chiar şi-au întrerupt activitatea.

O situaţie mai bună este în Galaţi. Directorul ANIF Galaţi, Sorin Adrian Pârvu, spune că ”Galaţiul, în acest moment, este printre puţinele judeţe care încă irigă cu apă din Dunăre. Staţia de bază care preia apa funcţionează în acest moment cu un agregat de pompare, care asigură necesarul de apă solicitat, dar în funcţie de comenzile beneficiarilor, dar şi de pornirea staţiei de repompare din aval, putem funcţiona cu trei agregate şi mări astfel volumul de apă pompat.”

În afară de staţia de captare a apelor din Dunăre, ANIF Galaţi mai furnizează, la cererea fermierilor, apă din râul Siret, prin staţiile SPA Aleşd şi SPA Ionăşeşti, şi din râul Prut, prin staţiile de pompare Prut, Cotul Văleni şi Stoicani. În total, prin cele şase staţii proprii şi alte cinci private ale fermierilor, ANIF Galaţi furnizează apă pentru o suprafaţă totală de 50.000 de hectare de teren agricol.”