Un japonez a fost reținut de autoritățile din Myanmar după ce a filmat un protest

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 31-07-2022 15:00

Un japonez a fost reținut de autoritățile din Myanmar după ce a filmat un protest în Yangon, cel mai mare oraș al țării, a anunțat duminică agenția de presă Jiji, citând oficiali guvernamentali din Japonia.

Raportul nu a menționat numele bărbatului, dar a precizat că acesta are vârsta de 20 de ani și că ambasada Japoniei în Myanmar a cerut eliberarea sa, potrivit Reuters.

Unele rapoarte ale presei locale susțin că este vorba despre regizorul de filme documentare Toru Kubota. Se pare că bărbatul a fost reținut sâmbătă în zona South Dagon din Yangon, împreună cu alte două persoane, la un protest față de execuția recentă a patru activiști de către autoritățile militare, conform Mediafax.

Un purtător de cuvânt al conducerii militare din Myanmar nu a răspuns la un apel telefonic prin care se solicitau comentarii, iar ambasada Japoniei în această țară nu a putut fi nici ea contactată imediat pentru comentarii.

Anul trecut, jurnalista japoneză Yuki Kitazumi a fost arestată în Myanmar și acuzată de răspândirea de știri false în timpul unei represiuni asupra presei după lovitura de stat militară. Ulterior, i s-a permis să părăsească Myanmar și s-a întors în Japonia.

De când armata a preluat puterea în Myanmar, în februarie anul trecut, aproape 15.000 de persoane au fost arestate și 11.820 rămân în detenție, potrivit Asociației de asistență pentru prizonierii politici.