Campion olimpic la judo, condamnat la 16 ani de închisoare pentru crimă

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 01-08-2022 21:08

Naidangiin Tüvshinbayar, medaliat cu aur la judo la Jocurile Olimpice și fost președinte al Comitetului Olimpic Național Mongol (MNOC), a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru crimă.

Un tribunal din districtul Khan-Uul din Ulaanbaatar l-a încarcerat pe Tüvshinbayar pentru uciderea unui prieten din copilărie, după un proces ce a durat un an care a zguduit națiunea mongoleză, conform relatării agenției de știri Sonin.

Tüvshinbayar l-a atacat pe colegul judoka Erdenebileg Enkhbat, presupus a fi sub influența alcoolului, la 2 aprilie 2021, cu un obiect greu, gestul ducând la internara în spital a acestuia, cu leziuni cerebrale care i-au provocat moartea lui Enkhbat la scurt timp după aceea, conform Mediafax.

Tüvshinbayar a fost încarcerat timp de 20 de zile înainte de a fi acuzat de crimă.

În vârstă de 38 de ani, Tüvshinbayar a câștigat medalia de aur la judo masculin sub 100 de kilograme la Beijing 2008, urmată de o medalie de argint la Londra 2012.

Medalia de aur a fost prima medalie de aur obținută de Mongolia la o ediție a Jocurilor Olimpice.

Tüvshinbayar a fost, de asemenea, președinte al MNOC, fiind ales în această funcție în august 2020 și înlocuindu-l pe Demchigjav Zagdsuren, care a deținut această funcție timp de 19 ani.

În aprilie 2021, Tüvshinbayar a demisionat din funcție după ce a fost încarcerat timp de 20 de zile.

MNOC a rămas fără un președinte permanent timp de aproape un an, înainte ca Battushig Batbold, membru al Comitetului Internațional Olimpic, să fie ales în luna martie a acestui an.

Tüvshinbayar a fost, de asemenea, popular în rândul politicienilor și a fost un promotor al campaniei electorale a candidatului prezidențial al Partidului Democrat, Khaltmaagiin Battulga, fost campion mondial de sambo, care a ocupat funcția de președinte al Mongoliei din 2017 până în 2021.

Enkhbat câștigase o medalie de argint la categoria masculină sub 100 kg la Grand Slamul Federației Internaționale de Judo (IJF) de la Baku, în Azerbaidjan, în 2013, și o medalie de aur la aceeași categorie la Cupa Mondială IJF de la Jeju, în Coreea de Sud, în 2012.