Fierbe Marea Chinei de Sud: SUA au trimis portavioane lângă Taiwan, chinezii au scos tancurile pe plajă

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 02-08-2022 11:26
Actualizat: 02-08-2022 11:35

În timp ce președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, se îndrepta marți spre Taipei, pe fondul intensificării avertismentelor din partea Chinei, patru nave de război americane, inclusiv un portavion, erau poziționate în apele de la est de insulă în cadrul unor desfășurări "de rutină". De asemenea, SUA au trimis în zonă avioane care supraveghează zona maritimă din jurul Taiwanului.

Portavionul USSR Ronald Reagan a tranzitat Marea Chinei de Sud și se afla în prezent în Marea Filipinelor, la est de Taiwan și Filipine și la sud de Japonia, a confirmat marți pentru Reuters un oficial al marinei americane.

Reagan, cu baza în Japonia, operează împreună cu un crucișător cu rachete ghidate, USSR Antietam, și un distrugător, USSR Higgins.

"Deși sunt capabili să răspundă la orice eventualitate, acestea sunt desfășurări normale, de rutină", a declarat oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului. Oficialul a adăugat că nu au putut comenta localizările precise.

Oficialul Marinei americane a precizat că nava de asalt amfibie USSR Tripoli se află, de asemenea, în zonă, ca parte a unei desfășurări în regiune care a început la începutul lunii mai din portul său de origine San Diego.

Pelosi, un critic de lungă durată al Chinei, ar urma să ajungă la Taipei în cursul zilei de marți, au declarat persoane informate despre acest lucru, în timp ce Statele Unite au declarat că nu se vor lăsa intimidate de "zornăiturile de sabie" ale Chinei cu privire la această vizită.

Confirmarea desfășurărilor vine în contextul în care apar semne de activitate militară de ambele părți ale strâmtorii Taiwanului înainte de vizita lui Pelosi.

Pe lângă avioanele chineze care zburau marți dimineață în apropierea liniei mediane care împarte sensibila cale navigabilă, mai multe nave de război chinezești au rămas în apropierea liniei de demarcație neoficiale încă de luni, a declarat pentru Reuters o sursă informată în acest sens.

Ministerele apărării și de externe ale Chinei nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Sursa a declarat că atât navele de război cât și aeronavele chinezești au "strâns" linia mediană marți dimineață, o mișcare neobișnuită pe care persoana a descris-o ca fiind "foarte provocatoare".

Persoana a declarat că avioanele chineze au efectuat în mod repetat mișcări tactice de "atingere" scurtă a liniei mediane și de întoarcere în cerc de cealaltă parte a strâmtorii marți dimineață, în timp ce avioanele taiwaneze erau în așteptare în apropiere.

Avioanele niciuneia dintre cele două părți nu traversează în mod normal linia mediană.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat marți că are o înțelegere deplină a activităților militare din apropierea Taiwanului și că va trimite forțe în mod corespunzător ca reacție la "amenințările inamicului", pe măsură ce tensiunile cu China cresc.

Ministerul și-a "întărit" nivelul de alertă de luptă de marți dimineață până joi la prânz, a anunțat marți agenția oficială de presă centrală a insulei, citând surse neidentificate.

În orașul Xiamen din sud-estul Chinei, situat vizavi de Taiwan și care găzduiește o prezență militară importantă, locuitorii au raportat că au văzut vehicule blindate în mișcare și au postat fotografii online, inclusiv cu tancuri pe plajă. Fotografiile nu au fost încă verificate de Reuters.

Mediile de socializare chinezești au vibrat atât de neliniște cu privire la un potențial conflict, cât și de fervoare patriotică în legătură cu perspectiva unificării cu Taiwanul.

De săptămâna trecută, Armata Populară de Eliberare a efectuat diverse exerciții, inclusiv exerciții cu focuri reale, în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă și Marea Bohan.

Unii analiști militari din regiune spun că desfășurările sporite într-un moment de tensiune cresc riscul de accidente, chiar dacă nicio parte nu dorește un conflict real.