Primul laborator SmartLab din Republica Moldova a fost inaugurat la Durleşti

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 03-08-2022 16:09

Primul laborator SmartLab din Republica Moldova a fost inaugurat miercuri la Durleşti, Chişinău, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.

"Proiectul educaţional inovator premiat la cel mai mare târg din lume (BettLondra) a fost implementat în cadrul Liceului Teoretic Hyperion de Asociaţia INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate din România", se menţionează în comunicat.

Primul SmartLab INACO a fost finalizat în România în anul 2019. În prezent, în România sunt 16 SmartLab-uri şi încă 1100 laboratoare inteligente au finanţarea asigurată de către Ministerul Educaţiei prin PNRR până în 2025, potrivit Agerpres.ro.

SmartLab INACO este un laborator digital inteligent, un ecosistem tehnologic avansat, dotat cu software-uri educaţionale şi materiale de lucru esenţiale în procesul de predare-învăţare tip STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Math). SmartLab vine cu soluţii interactive pentru toate materiile de studiu urmărind să dezvolte elevilor competenţe digitale esenţiale meseriilor viitorului.

Cu ajutorul dotărilor de ultimă generaţie, precum echipamente VR/AR, roboţi multifuncţionali, imprimante 3D, calculatoare touch screen, scannere 3D şi stilouri 3D, noţiunile teoretice devin palpabile, iar lecţiile ajung să fie experienţe fascinante, memorabile pentru copii.

"Trăiesc un moment de mare bucurie odată cu deschiderea primului SmartLab din Republica Moldova. Prin tehnologiile aduse la Liceul teoretic Hyperion din Durleşti, Moldova face un salt educaţional major în viitor, chiar înaintea multor altor state europene. Sper chiar ca în cel mai scurt timp să reuşim să facem pasul de la 1 la 100 de SmartLab-uri în Republica Moldova, cu sprijinul autorităţilor şi comunităţii locale. Investiţia pe care o putem face printr-un efort comun în educaţia tinerelor generaţii este cu siguranţă cea mai bună decizie pe care o putem lua pentru viitorul nostru, al tuturor", a afirmat Andreea Paul, fondatoarea INACO.

Prezent la eveniment, vicepremierul Republicii Moldova pentru Digitalizare, Iurie Ţurcanu, a anunţat că Republica Moldova şi-a trasat ca prioritate digitalizarea, transformarea digitală, utilizarea tehnologiei în toate ramurile societăţii.

"De aceea avem nevoie de oameni pregătiţi, oameni care ştiu astăzi să îmbrăţişeze lucrurile de mâine. Acest lucru este realizat de fapt prin intermediul acestui laborator, iar ambiţia de a fi doar un prim pas ne bucură dublu, pentru că, în afară că este în perfectă aliniere cu toate priorităţile pe care le-am trasat împreună - de a ne digitaliza ca naţiune - este implementat cu colegii noştri din România, fraţii noştri. Astăzi lansăm, sau punem nişte seminţe în generaţiile viitoare care vor ţine acest drapel al digitalizării naţiunilor noastre - a naţiunii noastre, de fapt - şi vor continua întru noi generaţii", a subliniat Iurie Ţurcanu.

De asemenea, prin intermediul unei intervenţii online, ministrul Educaţiei din România, Sorin Cîmpeanu a punctat: "viitorul educaţiei va fi mult mai digital ca până acum.

"În România avem multe măsuri care privesc toate şcolile în ansamblul lor, asta pentru echitate, în vederea introducerii digitalizării în Educaţie. Pe de altă parte avem nevoie de susţinerea excelenţei. Iar excelenţa se poate face şi prin tehnologii avansate, de genul SmartLab (..) Mă bucură foarte mult faptul că şi în Moldova inauguraţi astăzi un SmartLab. Îmi face plăcere să cred că ele vor fi multiplicate", a subliniat Sorin Cîmpeanu.

În opinia ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării din România, Sebastian Burduja, "crearea unui spaţiu digital comun între România şi Republica Moldova nu înseamnă doar poduri de beton peste Prut, înseamnă şi punţi digitale, proiecte şi iniţiative comune.

"Prin ceea ce INACO a făcut în România şi realizează astăzi în Republica Moldova, nu doar că este facilitat accesul unor tineri la instrumentele de învăţare ale viitorului, dar sunt inspirate generaţii întregi şi acesta este lucrul cel mai minunat.", a precizat Burduja.

Primul SmartLab din Republica Moldova a fost realizat printr-o donaţie de aproximativ 90.000 de euro făcută de Asociaţia INACO, cu sprijinul companiei daneze Shape Robotics. Laboratorul dispune de echipamente hardware şi software destinate studiului în etapa de gimnaziu şi liceu.

Laboratorul integrează şi soluţii pentru copiii cu nevoi speciale, oferind un mediu de lucru sigur şi prietenos. Echipamentele din laborator şi softurile aferente pot fi folosite în predarea oricărei materii şi integrarea diferitor elemente de curriculă educaţională. Echipa INACO împreună cu profesorii şi conducerea liceului, pot adapta soluţiile din laborator astfel încât să corespundă nevoilor unităţii de învăţământ.

INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanţi, analişti, experţi în domeniul economic, conectată la reţeaua de specialişti în economia de stat şi privată din România. INACO este o comunitate cu peste 60 de experţi voluntari - economişti, sociologi, psihologi, antreprenori, mentori, futurologi, inovatori sociali, specialişti în digitalizare, ştiinţă şi tehnică, în relaţii internaţionale, branding, comunicare şi PR, social shaper, global futurist.

INACO crede că raportarea la tendinţele tehnologice, ştiinţifice, economice şi sociale ale viitorului prin educaţie non-formală şi consiliere vocaţională este obligatorie pentru competitivitatea tinerilor. Scopul transformator al INACO este să asigure acces gratuit tuturor elevilor la educaţie digitală inteligentă, prin construcţia de Smart Lab-uri 4.0 în unităţile de învăţământ şi instruirea profesorilor.

Asociaţia a creat şi implementat 16 laboratoare inteligente în unităţi de învăţământ din România, atât în mediul urban şi rural, în şcoli private şi publice deopotrivă.