Armata israeliană și-a anihilat dușmanii: 'Toți înalții responsabili de securitate ai Jihadului Islamic din Fâșia Gaza au fost asasinați'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 07-08-2022 23:49

În cele trei zile care au trecut de la ultimele lupte dintre Israel și Gaza, mai mulți lideri și agenți ai Jihadului Islamic au fost uciși într-o serie de lovituri, informează într-un material amplu Haaretz și Reuters. De la începutul asaltului israelian, 31 de palestinieni au fost uciși

Au trecut trei zile de când a început vineri ultima operațiune a Israelului în Gaza, Breaking Dawn, care a dus la moartea a cel puțin 31 de palestinieni până duminică, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza.

Cea mai recentă explozie a început să se contureze în urma arestării, săptămâna trecută, a unui înalt lider al Jihadului Islamic în Cisiordania. Israelul a închis atunci drumurile din jurul Fâșiei Gaza timp de mai multe zile și a trimis întăriri la graniță, pregătindu-se pentru ceea ce a susținut că ar fi o probabilă ripostă.

Până vineri, Israelul a început să lovească Gaza cu ceea ce a declarat că sunt lovituri țintite pentru a elimina membri ai Jihadului Islamic, începând cu asasinarea comandantului Jihadului Islamic pentru nordul Gaza, Taiseer al-Jabari, într-o lovitură asupra unei clădiri de apartamente din orașul Gaza. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a afirmat că loviturile au fost un răspuns la o "amenințare iminentă" din partea a două escadroane de militanți înarmați cu rachete antitanc.

Potrivit armatei israeliene, al-Jabari a deținut funcții de conducere în cadrul organizației, inclusiv cea de șef de operațiuni, și era responsabil de coordonarea cu Hamas. Armata israeliană de apărare susține, de asemenea, că al-Jabari făcuse recent presiuni pentru a folosi tiruri antitanc împotriva unor ținte militare și civile israeliene.

Ca răspuns la loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza, comandantul Gărzilor Revoluționare de elită ale Iranului a declarat sâmbătă că Israelul va plăti un preț mare pentru ultimele sale atacuri asupra palestinienilor din Gaza, a relatat televiziunea de stat iraniană. "Israelienii vor plăti încă un preț greu pentru recenta lor crimă", a citat generalul-maior Hossein Salami, care a declarat, referindu-se la loviturile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza, în timp ce se întâlnea cu liderul Jihadului Islamic Ziad al-Nakhala, care se află în prezent în Iran.

Sâmbătă, Israelul a ucis un al doilea comandant de top al Jihadului Islamic, Khaled Mansour, care conducea operațiunile Jihadului Islamic în sudul Fâșiei Gaza. Lovitura aeriană a ucis, de asemenea, doi colegi de-ai săi.

Odată cu arestarea șefului Jihadului Islamic, Israelul oprește amenințarea din Cisiordania, dar riscă o alta în Gaza

Israelul dorește ca Hamas să își asume responsabilitatea pentru reducerea Jihadului Islamic în Fâșia Gaza

În 2015, Mansour a ocupat funcția de comandant militar al Jihadului Islamic în nordul Fâșiei Gaza, iar apoi a fost mutat la comanda părții de sud a Fâșiei. De-a lungul anilor, Mansour a fost responsabil pentru mai multe atacuri notabile asupra Israelului, inclusiv un atentat cu bombă din iulie 2004, în care a fost implicat comandantul brigăzii de sud a Israelului din Fâșia Gaza.

În 2010, în timp ce era șeful unității de rachete a Jihadului Islamic, Mansour a fost responsabil pentru atacurile în care au fost uciși maiorul Eliraz Peretz și sergentul-major Ilan Sviatkovsky. Forțele Armate ale Israelului au adăugat că, sub comanda lui Mansour, în timpul Operațiunii "Gardianul Zidurilor" de anul trecut, "au fost trase tiruri masive de rachete asupra Israelului, și în principal asupra așezărilor din jurul Gaza, Ashdod și Ashkelon".

Potrivit unui comunicat al FDI din această dimineață, agenții Jihadului Islamic uciși, pe lângă Mansour, au fost comandantul Brigăzii Rafah, Khatab Amazzi, și adjunctul lui Mansour, Ziad Madalel. Într-o declarație a Jihadului Islamic, Madalel preciza că era fiul lui Ahmed Madalel, un ofițer politic de rang înalt al organizației. Jihadul Islamic a contestat declarația FDI potrivit căreia Amazzi a fost ucis și a declarat că un alt agent, Rafat Saleh Sheikh Elaid, a fost ucis în atac.