Ziua în care Vladimir Putin strânge din dinți: Joe Biden va semna marți documentele privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 09-08-2022 08:53
Actualizat: 09-08-2022 09:15

Presedintele american Joe Biden va semna marti documentele necesare pentru aderarea Finlandei si Suediei la NATO, conform programului liderului american, publicat de Casa Alba.

"După-amiază, președintele va ține un discurs și va semna documente privind ratificarea protocoalelor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord a Republicii Finlanda și a Regatului Suediei", se arată în program.

Anterior, Senatul Statelor Unite a votat pentru ratificarea apartenenței la NATO a Finlandei și Suediei cu 95 de voturi la unu.

Finlanda și Suedia și-au depus candidatura pentru aderarea la NATO pe 18 mai. Turcia a blocat discutarea cererilor, dar ulterior Ankara a retras obiecțiile. Pe 29 iunie, conducerea NATO a decis să invite țările scandinave la alianță.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, și-a exprimat opinia că procesul de ratificare ar putea dura până la un an.