Abia acum a ieșit la iveală: Xi Jinping l-a sunat pe Biden în contextul vizitei lui Pelosi în Taiwan și i-a transmis un avertisment (The Wall Street Journal)

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 12-08-2022 14:08

Președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe președintele american Joe Biden, într-o conversație telefonică, cu privire la necesitatea de a preveni o criză de amploare, relatează The Wall Street Journal, citând surse.

Potrivit surse citate, în cadrul unei conversații cu liderul american la 28 iulie, Xi Jinping și-a exprimat dezamăgirea față de viitoarea vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, care urma să aibă loc la acea dată. Potrivit surselor publicației, președintele chinez l-a avertizat pe Biden cu privire la posibilele consecințe ale unei astfel de călătorii, fără a preciza ce anume ar putea fi discutat. După cum precizează publicația, China se teme de un efect de domino, în care alți politicieni din lume, urmând exemplul lui Pelosi, să decidă să viziteze Taiwanul.

Potrivit The Wall Street Journal, Xi Jinping a declarat, în cadrul unei conversații cu Biden, că China nu intenționează să intre în conflict cu Statele Unite, dar ambele părți trebuie să "mențină pacea și securitatea". Potrivit publicației, președintele chinez a precizat că "acum nu este momentul pentru o criză în toată regula".

Situația din strâmtoarea Taiwan și din întreaga regiune Asia-Pacific s-a agravat după deplasarea președintelui Camerei Reprezentanților la Taipei, pe 2-3 august, care a atras critici dure din partea Chinei continentale. Beijingul a avertizat în repetate rânduri Washingtonul că va riposta dacă vizita lui Pelosi, care ocupă a treia cea mai înaltă poziție în ierarhia guvernului american, va avea loc. La 4 august, forțele armate ale RPC au început manevre militare de amploare cu tiruri de rachete în șase zone din apele Taiwanului, care ar fi trebuit să se încheie la 7 august, dar au fost prelungite pe termen nelimitat. Miercuri, un purtător de cuvânt al Comandamentului de luptă din zona estică al Armatei Populare de Eliberare a Chinei a declarat că toate sarcinile stabilite în timpul exercițiilor desfășurate în ultimele zile au fost îndeplinite, dar nu a precizat dacă au fost finalizate.

Taiwanul este guvernat de propria administrație din 1949, când rămășițele forțelor Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975) s-au refugiat acolo după ce au fost învinse în războiul civil chinez. De atunci, insula a păstrat steagul și alte atribute ale fostei Republici Chineze, care exista pe continent înainte de venirea comuniștilor la putere. Conform poziției oficiale a Beijingului, susținută de majoritatea țărilor, Taiwanul este una dintre provinciile RPC.