UEFA a anunțat nominalizații pentru premiul 'Antrenorul Anului'

Autor: Mirea Andreea
Publicat: 12-08-2022 18:38

UEFA a anunțat vineri primii trei nominalizați pentru premiul de Antrenor al Anului UEFA 2021/22 pentru echipe masculine. Aceștia sunt Carlo Ancelotti, Josep Guardiola, Jürgen Klopp.

Câștigătorul va fi desemnat - împreună cu Jucătorul masculin al anului UEFA și Jucătoarea și Antrenorul anului pentru echipe feminine - în timpul ceremoniei de tragere la sorți din faza grupelor UEFA Champions League 2022/23, care va avea loc joi, 25 august, la Istanbul, conform Mediafax.

Nominalizații la titlul de Antrenorul Anului UEFA pentru fotbal masculin (în ordine alfabetică).

Carlo Ancelotti (Real Madrid)

Italianul a revenit la club în vara anului trecut și a câștigat Liga spaniolă înainte de a deveni primul antrenor care câștigă pentru a patra oară Cupa Europei/Liga Campionilor, după ce a condus pe Real Madrid spre câștigarea finalei din 2022 de la Paris.

Josep Guardiola (Manchester City)

Antrenorul spaniol în vârstă de 51 de ani a obținut patru titluri de Premier League în ultimele cinci sezoane la cârma lui City.

Jürgen Klopp (Liverpool)

Antrenorul german și-a făcut echipa să viseze la o cvadruplă victorie până în ultimele etape ale sezonului, Liverpool câștigând în cele din urmă Cupa Angliei și Cupa Ligii în Anglia și terminând pe locul al doilea în Premier League și Liga Campionilor.

Restul primilor șase clasați:

4 Oliver Glasner (Eintracht Frankfurt) - 75 de puncte

5 Unai Emery (Villarreal) - 74 de puncte

6 José Mourinho (Roma) - 51 de puncte

Pentru acest premiu, antrenorii din Europa, indiferent de naționalitate, au fost judecați în funcție de impactul pe care l-au avut pe parcursul întregului sezon în toate competițiile - atât pe plan intern, cât și internațional - fie la nivel de club, fie la nivel de echipă națională.

Cum au fost preselectați antrenorii?

O listă inițială de șase antrenori a fost selectată de către grupul de studiu tehnic al UEFA.

Primii trei nominalizați au fost votați de un juriu format din următoarele persoane:

- Cluburile care au participat în fazele grupelor din 2021/22 ale UEFA Champions League, UEFA Europa League și UEFA Europa Conference League.

- Un grup de jurnaliști selectați de către European Sports Media (ESM)

Membrii juriului și-au ales cei mai buni trei antrenori, primul primind cinci puncte, al doilea trei și al treilea unul. Antrenorilor nu li s-a permis să voteze pentru ei înșiși.

Câștigătorul de anul trecut

Thomas Tuchel a câștigat premiul de Antrenor al anului 2020/21 al UEFA, după ce a orchestrat o schimbare senzațională la Chelsea. El l-a înlocuit pe Frank Lampard pe 26 ianuarie și a condus echipa din vestul Londrei la al doilea titlu al Ligii Campionilor, devenind primul antrenor care a ajuns în finale succesive cu cluburi diferite, după ce a fost finalist cu PSG în 2019/20.