Sport şi leziuni cerebrale: un raport pledează pentru o mai bună coordonare internaţională

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 16-08-2022 21:24

O mai bună coordonare internaţională în domeniul cercetării este vitală pentru a înţelege mai bine legătura dintre practicile sportive, leziunile cerebrale şi riscul de boli degenerative, afirmă un raport britanic publicat marţi, scrie AFP.

Acest studiu al Alzheimer's Research Trust şi al Health Policy Partnership vine în urma deciziei de luna trecută a unor foşti jucători de rugby de a depune plângere împotriva World Rugby, a federaţiei engleze şi a celei galeze, pe care le acuză că nu au reuşit să-i protejeze de leziuni neurologice cronice, potrivit Agerpres.

Printre cele aproape 200 de persoane care au depus plângere se numără fostul căpitan galez Ryan Jones şi talonerul englez Steve Thompson, campion mondial în 2003, alături de alţi jucători care au fost diagnosticaţi cu demenţă precoce sau alte leziuni neurologice ireversibile.

În trecut, numeroase studii au arătat o legătură între leziunile cerebrale şi un risc crescut de a dezvolta boli neurodegenerative, observând că foştii sportivi de top sunt mai expuşi riscului decât restul populaţiei.

Un studiu anterior realizat de Willie Stewart, un consultant în neuropatologie din Glasgow, a arătat că la foştii fotbalişti profesionişti riscul de a muri din cauza bolilor neurodegenerative este de trei ori şi jumătate mai mare.

Intitulat "Demenţă şi sport: priorităţi de cercetare pentru viitor", raportul Alzheimer's Research Trust şi Health Policy Partnership subliniază necesitatea unui consorţiu internaţional de cercetători şi organizaţii de finanţare pentru a înţelege mai bine aceste legături.

"Există multe limite ale cercetării existente care fac dificilă compararea datelor şi tragerea de concluzii generale", se arată în acest raport.

"De multe ori studiile nu sunt comparabile, existând diferenţe în ce priveşte metodologiile şi definiţiile utilizate pentru măsuri cheie. Metodele de evaluare şi durata monitorizărilor variază, de asemenea, considerabil", adaugă raportul.

De asemenea, el recomandă realizarea unor studii pe termen lung şi extinderea studiilor dincolo de sportivii de sex masculin pentru a acoperi factorii de risc din alte grupuri, inclusiv copii, adolescenţi şi femei.

Alzheimer's Research UK va investi 500.000 de lire sterline pentru cercetările prioritare identificate în raport.