Revoluția columbiană: Noul președinte stângist va pune 'în serviciul poporului' bunurile confiscate de la narcotraficanţi

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 19-08-2022 07:03

Bunurile şi activele confiscate de la narcotraficanţi şi alţi infractori din Columbia vor fi de acum încolo cedate sau utilizate în folosul celor mai defavorizaţi, a anunţat preşedintele Gustavo Petro, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Directiva pe care am dat-o este ca aceste bunuri să fie puse în serviciul poporului. Există miliarde de pesos neutilizate acolo în tot felul de bunuri: apartamente de lux, case de lux, terenuri, bani, bijuterii, smaralde, aur, opere de artă. Toate acestea pot avea o funcţie social", a declarat Petro în cursul unei deplasări publice de miercuri, la Villavicencio.

În cursul deplasării sale, noul preşedinte ales, primul şef de stat de stânga din istoria Columbiei, a transferat dreptul de proprietate asupra unui teren, supus regimului exproprierii, pentru a instala aici 85 de familii care şi-au pierdut casele în ploile puternice care au lovit ţara în ultimele săptămâni.

Pământurile agricole confiscate urmează să le fie închiriate ţăranilor la preţuri de piaţă avantajoase pentru a le permite "să aibă o rentabilitate". Alte terenuri vor putea fi cedate pentru "construcţia de locuinţe sau dezvoltarea de proiecte productive pentru a încuraja o nouă economie socială", a mai spus Petro.

Noul preşedinte al Columbiei a ajuns la putere promiţând o reformă fiscală favorabilă celor mai defavorizaţi, precum şi o reformă agrară care va redistribui terenurile fertile neproductive pentru a stimula producţia alimentară.