CDC a autorizat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 Novavax în rândul adolescenţilor

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 23-08-2022 00:05

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) a autorizat luni utilizarea vaccinului anti-COVID-19 Novavax în rândul adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, informează Reuters.

Această recomandare a fost formulată după ce Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat vaccinul Novavax pentru aceeaşi categorie de vârstă, săptămâna trecută.

Vaccinul Novavax, bazat pe proteine recombinate, a primit în luna iulie o autorizaţie de urgenţă pentru a putea fi utilizat în rândul adulţilor din Statele Unite, iar oficialii din domeniul medical speră că acest ser va putea să stimuleze vaccinarea anti-COVID-19 în rândul persoanelor care se declară sceptice faţă de vaccinurile bazate pe ARN mesager, produse de companiile Pfizer şi Moderna, potrivit Agerpres.ro.

Totuşi, Novavax şi-a revizuit la jumătate, în această lună, estimările privind veniturile sale pentru anul 2022, iar reprezentanţii companiei au spus că nu se aşteaptă la vânzări suplimentare pentru vaccinul lor anti-COVID-19 în Statele Unite pe parcursul acestui an.

Directorii companiei consideră că vaccinul Novavax a ajuns prea târziu pe piaţa medicală din Statele Unite şi au subliniat cererea mai scăzută care există în acest moment pe piaţa globală a vaccinurilor anti-COVID-19, care este deja saturată.

Până acum, 11.990 de doze de vaccin Novavax au fost administrate în Statele Unite, potrivit celor mai recente date guvernamentale.

Folosirea acestui vaccin, care a fost deja autorizat în ţări precum Japonia şi Australia pentru a fi utilizat în rândul adolescenţilor, a avut de asemenea de suferit din cauza unor probleme de producţie, a unor întârzieri de reglementare şi a unei cereri scăzute de vaccinare anti-COVID-19 în pieţe-cheie, precum Europa.

Administrat în două doze la trei săptămâni, vaccinul Novavax foloseşte o tehnologie considerată mai clasică în raport cu ARN mesager, care a fost ţinta multor controverse.

Vaccinul Novavax conţine o componentă a virusului SARS-CoV-2 care declanşează un răspuns imunitar, utilizând astfel o tehnologie similară celor folosite de vaccinuri care există de mai mulţi ani pe piaţă, precum serurile împotriva tusei convulsive, meningitei meningococice şi hepatitei B.