Aproximativ 2.000 de protestatari antiguvernamentali s-au adunat în faţa parlamentului Noii Zeelande

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 23-08-2022 09:46

Aproximativ 2.000 de protestatari antiguvernamentali s-au adunat marţi în faţa parlamentului Noii Zeelande pentru a-şi exprima frustrarea în legătură cu o serie de probleme la aproape şase luni după ce demonstranţii au fost îndepărtaţi cu forţa din faţa legislativului, relatează Reuters.

Protestatarii, organizaţi de Coaliţia Libertate şi Drepturi, au venit din întreaga Nouă Zeelandă şi s-au adunat pe peluza din faţa parlamentului din capitala Wellington, în timp ce politicienii lucrau înăuntru, potrivit Agerpres.

Oamenii, unii cu pancarte care cereau libertate, protestează în legătură cu o serie de probleme, inclusiv reglementări mai stricte de mediu pentru fermieri, o propunere guvernamentală privind resursele de apă deţinute la nivel regional şi acum eliminate în mare măsură din cauza restricţiilor legate de COVID-19.

"Guvernul nostru, (dar) ei nu lucrează cu adevărat pentru noi", a spus protestatarul Danny Hanif care provine de lângă oraşul Hamilton. Hanif a declarat pentru Reuters că guvernul nu i-a ascultat pe oameni în legătură cu chestiunea deţinerii resurselor de apă.

Bariere au fost ridicate în faţa parlamentului şi o prezenţă puternică a poliţiei putea fi observată în jurul terenului.

Poliţia a pus capăt în martie unui protest antivaccin ce a perturbat capitala timp de trei săptămâni, desfiinţând o tabără ridicată în acelaşi loc, remorcând vehicule şi arestând zeci de persoane.

Marţi, aproximativ 250 de contraprotestatari s-au adunat de asemenea în încercarea de a contracara ura, homofobia, bigotismul şi dezinformarea din partea extremei drepte, au declarat organizatorii contra-protestului într-o postare pe Facebook.

Prim-ministrul Jacinda Ardern le-a declarat luni reporterilor că parlamentul nu se opune protestelor paşnice. Ea nu s-a întâlnit cu protestatarii marţi.

Rata de aprobare pentru partidul laburist al lui Ardern a scăzut în acest an, potrivit celui mai recent sondaj public din această lună de 1News Kantar, la 33%, de la 41% la sfârşitul anului 2021.