Rusia a trimis bombardiere deasupra Mării Japoniei

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 23-08-2022 17:53

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a declarat că două bombardiere strategice ruse au patrulat deasupra apelor neutre din Marea Japoniei, au relatat marţi agenţiile de presă ruse, în timp ce Coreea de Sud a afirmat că avioanele ruse au intrat în zona sa de identificare pentru apărare aeriană, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Zborul a durat în jur de şapte ore, pe anumite segmente ale rutei lor cele două avioane fiind escortate de avioane F-16 ale forţelor aeriene sud-coreene, au menţionat media ruse.

În ultimii ani, avioane ruse şi chineze au intrat deseori în zona de identificare pentru apărare aeriană a Coreei de Sud.

Spre deosebire de spaţiul aerian, o zonă de identificare pentru apărare aeriană (ADIZ) este o zonă unde ţările pot cere unilateral ca un avion străin să ia măsuri speciale pentru a se identifica, în scopul prevenirii unor accidente. Nicio lege internaţională nu guvernează o ADIZ.

Rusia nu recunoaşte zona de identificare pentru apărare aeriană a Coreei de Sud.

De partea sa, China afirmă că zona respectivă nu este spaţiu aerian teritorial şi că toate ţările trebuie să se bucure de libertate de mişcare acolo.