Jens Stoltenberg: 'Vom plăti un preț pentru sprijinul nostru pentru Ucraina. Rusia folosește energia ca armă!'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 24-08-2022 10:50

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat necesitatea unui sprijin suplimentar pentru Ucraina. El și-a exprimat această opinie marți seară într-un interviu acordat postului german de televiziune ZDF.

"Asistăm la un sprijin fără precedent din partea aliaților europeni ai NATO, Germaniei, Canadei, Statelor Unite și a multor altor țări din întreaga lume. Astăzi am luat parte la forumul Platformei Crimeea al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, iar mesajul transmis acolo de toți liderii prezenți a fost clar: suntem solidari cu Ucraina și o vom sprijini atât cât este necesar. Acesta este un mesaj din partea aliaților NATO", a declarat Stoltenberg.

„Nu spun că e ușor. Este nevoie de multă muncă. Intenționez să colaborez cu alți lideri ai Alianței Nord-Atlantice din Europa și America de Nord pentru a ne oferi sprijin suplimentar", a declarat secretarul general al NATO.

În același timp, el a menționat contribuția pe care Germania o aduce în această privință, dar și-a exprimat speranța că "Guvernul german va face mai mult".

De asemenea, Stoltenberg a avertizat că iarna viitoare va fi dură. "Vom plăti un preț pentru sprijinul nostru pentru Ucraina din cauza sancțiunilor și, bineînțeles, a faptului că Rusia folosește energia ca armă", a argumentat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Secretarul general al NATO a concluzionat că țările occidentale trebuie să continue cursul ales pentru a "crește probabilitatea unui rezultat acceptabil din punctul de vedere al Ucrainei". "Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să oferim sprijin militar, financiar, umanitar și economic Ucrainei", a spus el.

În concluzie, Stoltenberg a menționat că sprijinul pentru Ucraina poate dura ani de zile, dar "acest lucru va avea consecințe nu numai în sfera militară, ci și în industrie", și a adăugat că este necesară creșterea producției. "În calitate de alianță NATO, avem două roluri: trebuie să sprijinim Ucraina, fiind un partener apropiat. O altă sarcină este de a preveni escaladarea războiului", a spus el, amintind că articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington în 1949, care prevede un răspuns colectiv în cazul unui "atac armat asupra uneia sau mai multor" țări membre NATO, este incontestabil.