Cinci persoane, arestate sub suspiciunea că au prejudiciat compania croată de petrol şi gaze INA cu 132 milioane de dolari

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 29-08-2022 18:31

Un tribunal din Zagreb a ordonat luni menţinerea în arest preventiv timp de o lună a cinci persoane suspectate că au prejudiciat compania croată de petrol şi gaze INA cu un miliard de kune (132 milioane de dolari), informează Reuters, citând media locală.

Autorităţile anticorupţie i-au arestat sâmbătă pe suspecţi, printre care un manager al INA, sub acuzaţia că au înfiinţat o firmă prin intermediul căreia, între mijlocul lui 2020 şi mijlocul anului în curs, au achiziţionat gaz sub preţul pieţei, vânzându-l apoi în străinătate cu un profit uriaş, potrivit Agerpres.

Gruparea a obţinut astfel profituri de 800 milioane de kune, pe care le-au investit în proprietăţi, a indicat agenţia antifraudă USKOK.

Cel mai mare acţionar al INA este compania ungară MOL, cu 49,08% din acţiuni, în timp ce guvernul croat deţine 44,84%, iar acţionari minori restul.

Ministrul economiei, Davor Filipovic, a ţinut luni o reuniune de urgenţă cu conducerea companiei. 'Conducerea INA va trebui să ne dea multe răspunsuri', le-a spus el reporterilor, afirmând că nu a avut cunoştinţă despre aceste contracte atunci când a făcut parte din consiliul de supraveghere.

Într-un comunicat, MOL a condamnat faptele, a mulţumit Oficiului de luptă împotriva spălării banilor pentru descoperirea acestui caz şi s-a angajat să coopereze deplin. La şedinţa extraordinară a consiliului de supraveghere convocată pentru miercuri, reprezentanţii MOL vor propune deschiderea unei anchete interne aprofundate şi o vor pune la dispoziţia autorităţilor, a precizat comunicatul.

Potrivit agenţiei croate de presă HINA, liderul unei filiale a partidului HDZ, de guvernământ, dintr-un district al capitalei Zagreb, a anunţat luni că partidul a început o procedură disciplinară împotriva lui Damir Škugor, membru al formaţiunii şi manager în cadrul INA, arestat sub suspiciunea că orchestrat o fraudă prin care grupul energetic croat a fost prejudiciat cu peste un miliard de kune.

Anchetatorii cred că suspecţii cumpărau gaz de la INA cu 19,5 euro şi îl vindeau cu 28 euro.